Пандемията от свински грип отслабва

Вирусът A (H1N1) е причинил близо 600 смъртни случая през последната седмица, но силата му отслабва, съобщи Световната здравна организация в петък.

"Пандемичната грипна активност достигна своя апогей в Северното полукълбо между края на октомври и края на ноември и оттогава отслабва", обобщава СЗО в равносметка.

Най-засегнатите континенти са Северна Америка - общо 7094 потвърдени смъртни случая, и Европа - поне 3099. Жертвите в Източна Азия и Тихоокеанския регион са най-малко 2877.

Вирусът се разпространява най-интензивно в Северна Африка, Южна Азия и в ограничени райони от Източна Европа, отчитат експертите на СЗО.

В Европа активността на вируса продължава да отслабва или остава с ниска интензивност в повечето държави.

Разпространението на новия грип е най-голямо в Полша, Австрия, Естония, Румъния, Унгария и Молдова. Тенденцията във всички тези страни, с изключение на Румъния, е към отслабване.

В Северна Африка разпространението на вируса е преминало своя пик на много места. Изключение прави Либия, където в началото на този месец е отчетено увеличаване на заразените хора, съобщават от здравната организация.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?