Паника, а не обич към ЕС може да задържи Великобритания в съюза

Паника, а не обич към ЕС може да задържи Великобритания в съюза

Паника, а не обич към ЕС може да накара Великобритания да остане в Европейския съюз, когато гласоподавателите пуснат бюлетините си на референдум, който вероятно ще се състои през юни, за да решат дали искат да останат в 28-членния блок при "новите условия", договорени от премиера Дейвид Камерън.

Макар че малцина може да бъдат повлияни от незначително променените условия за членство, сриващата се валута, главоломно падащите цени на ценните книжа и опасения за цената на недвижимата собственост може да накарат достатъчно британци да изберат в последната минута да гласуват за статуквото, вместо да се хвърлят към неизвестното.

Точно така британският политически елит успя на косъм да запази единството на Обединеното кралство през 2014 г., когато шотландските гласоподаватели, изкушени от вековната мечта да си върнат независимостта от Англия, в крайна сметка избраха сигурността. Това е правдоподобен сценарий и за референдума за ЕС, особено предвид факта, че решение за напускане ще повдигне отново въпроса за Шотландия.

Обикновените британци, изкушаващи се да отритнат необичаната "Европа", може да дадат гласовете си за стабилността, за да избегнат икономическата несигурност, вместо да рискуват финансов и политически хаос.

В Шотландия комуникационният директор на кампанията "По-добре заедно" Роб Шортхаус си навлече неприятности с шегата си, че стратегията му била "Проект "Страх". Идеята, че агитиращите в полза на запазване на единството на Обединеното кралство целят да уплашат гласоподавателите предизвика негодувание в лагера на националистите, но се оказа ефективна.

Евроскептиците обвиняват Камерън, че планира аналогична кампания за сплашване и сега, но събитията могат да доведат до същия ефект дори без насочване от политиците.

Две седмици преди гласуването в Шотландия през септември 2014 г. едно проучване на общественото мнение показа, че поддръжниците на независимостта за първи път са спечелили лек превес. Това разтърси финансовите пазари и накара банките и застрахователните дружества да обявят планове за извънредни ситуации, включващи преместване на централите им на юг от границата, докато царуваше несигурност каква валута ще използва една независима Шотландия.

Икономическите опасения победиха политическия авантюризъм в последните дни на кампанията, като британските лидери се втурнаха към Шотландия, за да обяснят на шотландците колко ги цени останалата част от Великобритания и как са "по-добре заедно".
При рекордно висока избирателна активност от 84,6 на сто шотландците гласуваха с 55,3 на сто срещу 44,7 против напускането на съюза.

Да се каже, че британците са по-слабо привързани към ЕС, отколкото към националното единство, би било омаловажаване на факта. Но потенциалните икономически загуби от един "Брекзит" също така може да бъдат по-големи, отколкото от потенциалното отделяне на Шотландия, а излизането от ЕС може да предизвика и отделянето на Шотландия.

Икономически анализатори казват, че британската икономика ще срещне значителни спънки, ако страната реши да напусне ЕС с неговия 500-милионен общ пазар, обща политика за външна търговия и свободно движение на капитали, стоки, хора и услуги.

Дори да се гласува за излизане от съюза, то няма да влезе в сила незабавно, а ще има няколко години на несигурност и ожесточение, докато Великобритания договори нови, по-дистанцирани отношения със съюза. Лондонското Сити, финансовият център, който процъфтя като офшорна столица на търговията с евро, почти със сигурност ще понесе известни загуби. Колко точно - е предмет на ожесточени спорове.

Евроскептиците казват, че поддръжниците на ЕС са използвали същите аргументи в началото на века, казвайки, че ако Великобритания не се присъедини към еврото, Ситито ще загине. Точно обратното, то процъфтя.

И въпреки това напускането на ЕС би изправило Великобритания пред различно изпитание. Големи чужди банки използват Лондон като врата към Европа, което се дължи отчасти на "паспортния" принцип на ЕС, който постановява, че институция, подложена на регулациите на една от страните членки, може да търгува в цяла Европа. Някои от тях в момента правят резервни планове за преместването на определени дейности и персонал в Дъблин или Франкфурт в случай на "Брекзит", казват банкери.

По-малко банкери и по-малко инвестиции ще засегнат с времето цените на недвижимите имоти. Несигурността за статуса на около 2,1 милиона работещи във Великобритания граждани на ЕС може също да забави пазара на имоти.

Тъй като пазарите имат тенденция да предвиждат политически рискове и да вземат обезпечителни мерки, е разумно да се предположи, че ако проучванията на общественото мнение показват, че кампанията за напускане на ЕС има преимущество в края на май или началото на юни, част от тези загуби могат да започнат да се усещат още преди гласуването.

Американските инвестиционни банки "Голдман Сакс" и "Сити" са направили оценки, че лирата може да загуби между 15 и 20 на сто от стойността си спрямо основните валути, ако спечелят поддръжниците на излизането от ЕС.

Паническо изтегляне на лири може да започне във финалната фаза на кампанията, точно когато средната класа стяга куфарите си за летни почивки на континента в страни от еврозоната.

Макар че много британски компании не споменават подкрепата си за членството в ЕС, за да не разстройват акционери или клиенти, подкрепящи идеята за "Брекзит", нестабилността на валутата, загубите на пазара за ценни книжа и началното замразяване на инвестициите може да ги накарат да изразят мнението си по-ясно.

Дори силни поддръжници на ЕС като Чарлс Грант, директор на базирания в Лондон център за анализи "Център за европейска реформа", признават, че кампанията за оставане в ЕС ще има проблеми да убеди гласоподавателите в положителните причини за оставане в блока.

"Има много причини да сме песимистично настроени за кампанията", заяви той в Брюксел. "Кампанията за излизане от ЕС разполага с аргументи, които изглеждат наистина добре на повърхностно равнище. . . големият бизнес е страхлив и жалък".

Противниците на оставането в съюза посочват, че според правилата на ЕС Великобритания не може да контролира националните си граници, за да спре мигриращите работници, че нетният британски принос към бюджета на ЕС е по-добре да се изразходва за Националната здравна служба и че чуждестранните съдии в Европейския съд не трябва да могат да отменят решенията на британските съдилища.

В контраст с това много от ползите от членството в ЕС за глобалната търговия, международното политическо влияние и споделените норми и ценности са трудни за количествено определяне и не могат да се обяснят просто, казва Грант.

Затова водещите кампания в подкрепа на оставането в ЕС са изложени на изкушението да се фокусират върху това, което Великобритания може да загуби, в случай че гласува с "не" - чужди инвестиции, работни места и сигурност.

"Проект "Паника" може и да не е официалната стратегия, но изглежда вероятно да изиграе важна роля в определянето на начина, по който ще гласуват британците.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа