Паника в гръцките аптеки заради недостиг на лекарства

Гърция е изправена пред сериозен недостиг на лекарства, тъй като фармацевтични компании са спрели доставките за страната поради икономическата криза и поради опасения, че лекарствата се изнасят от посредници, тъй като цените им са по-ниски, отколкото в други европейски страни, пише британският в."Гардиън".

В обширната публикация, цитирана от в. "Етнос", се посочва, че в Гърция зареждането на аптеките с лекарства върви бавно и че ситуацията се влошава според гръцкия регулаторен орган, отговарящ за лекарствата.

Правителството в Атина е изготвило списък с над 50 фармацевтични компании, които обвинява, че са преустановили доставките заради ниските цени, в резултат на което от аптеките отсъстват над 200 от най-необходимите лекарства, отбелязва в "Гардиън".

Гръцкият регулаторен орган е разследвал 13 фармацевтични компании, които намалили доставките на лекарства и е предал имената на осем от тях на здравното министерство.

Представител на общогръцкия фармацевтичен съюз потвърди недостига на лекарства, като каза, че доставките са намалели с 90 на сто, пише още британският вестник.

Във вторник бе съобщено, че швейцарския червен кръст спира кръвоснабдяването на Гърция, тъй като страната не е плащала навреме дълговете си.

Споделяне

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?