Папа Бенедикт Шестнайсети e в Куба

Папа Бенедикт Шестнайсети пристигна от Мексико на двудневно посещение в Куба. Самолетът на главата на римокатолическата църква кацна на летището в Сантяго де Куба, на 900 километра югоизточно от Хавана. Папата бе посрещнат от кубинския президент Раул Кастро и от представители на кубинската католическа църква. В церемонията по посрещането участва поделение на почетната рота.

"Аз нося в сърцето си справедливите стремежи и законни желания на всички кубинци, без значение къде се намират те", в това число страданията на затворниците и техните семейства, заяви папа Бенедикт Шестнайсети във внимателно формулирано, нюансирано и балансирано обръщение към посрещачите, посочва Ройтерс. Тези негови думи вероятно ще бъдат посрещнати ентусиазирано както от кубинските дисиденти в самата Куба, така и от кубинските емигранти в САЩ.

Той изтъкна, че кубинското правителство няма защо да се страхува от католическата църква, която се нуждае от повече свобода, за да може да помогне на страната в "тези времена на промени". Той подчерта, че макар да е постигнат сериозен напредък в подобряването на отношенията между Куба и католическата църква, "все още има много области, в които може и трябва да бъде постигнат допълнителен напредък, особено що се отнася до незаменимия принос, който религията е призвана да направи за живота на обществото".

В отговор Раул Кастро произнесе остра политическа лекция, като не забрави да спомене несправедливостите и враждебността от страна на САЩ, в това число и икономическото ембарго. Той изтъкна и "упоритата съпротива" на неговата страна в защита на нейната независимост и "правото да върви по свой път".

Около летището около втория по големина град в Куба се бяха събрали десетки хиляди кубински вярващи и хора, пристигнали от съседни страни да приветстват папата.

По-късно папа Бенедикт Шестнайсети отслужи на "Площада на революцията" в центъра на Сантяго де Куба литургия по случай 400-годишнината от явяването на Пречистата Дева Мария от Кобре, която е смятана за покровителница на града. На площада е построен 15-метров олтар, чиито очертания напомнят папска тиара.

През 1998 г. на посещение в Куба бе и папа Йоан Павел Втори. Тогавашният кубински лидер Фидел Кастро за пръв път облече обикновен цивилен костюм вместо традиционната си военна полева униформа за срещата си с папата.

Официалната среща на папата с президента Раул Кастро ще се състои в Хавана. Не е изключено главата на римокатолическата църква да се срещне и с лидерът на кубинската революция и бивш президент на страната Фидел Кастро. Само преди дни папата обяви, че според него "е очевидно, че марксистката идеология вече не отговаря на реалностите" в Куба.

Най-малко 150 опозиционни активисти са били арестувани в последните дни в Куба, за да им се попречи да организират протести по време на посещението на папа Бенедикт Шестнайсети, предаде Франс прес, позовавайки се на кубинска опозиционна организация. Комисията по човешките права и националното помирение може да потвърди ареста на най-малко 150 мирни дисиденти в последните четири дни, заяви Елисардо Санчес, председател на незаконната, но толерирана от властите организация.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?