Папа Бенедикт Шестнайсети пристига в Турция при изключителни мерки за сигурност

Във вторник папа Бенедикт Шестнайсети пристига в Турция, съобщиха в понеделник световните информационни агенции.

Това ще бъде първата визита на папата в мюсюлманска държава, откакто се възкачи на Светия престол. Посещението е само два месеца, след като изявления на папата за исляма предизвикаха остро недоволство в мюсюлманския  свят.

Тогава Бенедикт XVI цитира думите на византийския император Михаил II Палеолог, изречени през 14-ти век: “Покажете ми какво ново е донесъл Мохамед и тогава ще откриете само неща зли и нечовешки като неговата заповед да се разпространява с меч вярата, която той е проповядвал”.

По този повод най-високопоставеният турски религиозен представител Али Бардакоглу коментира в понеделник, че пристигането на папата в Турция е преди всичко добра стъпка, но не е достатъчно, за да заличи яда на мюсюлманите след острата полемика, предизвикана от неговите думи.

Ден преди пристигането на папата в Анкара, мерките за сигурност са една от най-разискваните теми.

Турция ще затвори въздушното си пространство, а полетите над Анкара ще бъдат спрени, докато трае срещата на папата с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Главата на римокатолическата църква ще пътува в брониран автомобил и вероятно ще има дубльор. Той ще носи бронирана жилетка, както и някои от кардиналите. Тридесет и двама души са в близката охрана на папата, около 3000 полиции ще го охраняват в турската столица.

Агенциите коментират, че предприетите мерки за сигурност са по-строги дори от тези, които бяха взети по време на посещението на американския президент Джордж Буш.

Междувременно Мехмед Али Агджа, който преди 25 години направи опит да убие папа Йоан-Павел Втори, поиска да срещне с неговия наследник, за да обсъдят теологични въпроси. Затова настоя турското правителство да го освободи за един ден. В момента Агджа излежава присъда за убийството на редактор на вестник и за обир.

На няколко пъти в понеделник обаче затворникът променя мнението си относно срещата. По думите на неговия адвокат, цитиран от АФП, той заявил: “Рацингер (името на папа Бенедикт преди да заеме престола) е жалък тип, ние нямаме молба за среща".

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?