Папата към мигрантите: Не позволявайте да ви откраднат надеждата

Папата говори пред хиляди мигранти на площад "Св. Петър", сн. ЕПА/БГНЕС

Всеки един от мигрантите носи на Запада една ценна култура, но и опита, натрупан от подтисничеството, заяви папа Франциск при отслужването на традиционната си неделна молитва в Световни яден на мигрантите и бежанците. Главата на Римокатолическата цълква говори пред събралите се на площад "Св. Петър" туристи, богомолци от различни краища на света и над 7000 имигранти само от Рим и област Лацио от 30  националности, които вееха знамената на своите страни.

"Вашето присъствие тук, на този площад е знак за надеждата в Бога. Не оставяйте да ви откраднат тази надежда и радостта от живота", каза папата на мигрантите. Той приветства много топло присъстващите представители на различни етнически общности, както и хората, които помагат и приютяват мигрантите.

Франциск призова събралите се на неделната молитва да почетат паметта на четирите жертви на атентата в Джакарта и на 29-те жертви на нападението на Уагадугу.

След литургията хиляди мигранти преминаха светата порта на базиликата "Свети Петър", за да участват в меса, отслужена от кардинал Антонио Мария Велио. По този повод в базиликата беше донесен кръстът от остров Лампедуза - творба, изваяна от дървото на лодки на мигранти, с които те прекосяват Средиземно море в опит да стигнат до Европа. Този кръст папата благослови през 2014 г.

На самия остров Лампедуза – първата спасителна опора за бежанците от Африка, кардинал Франческо Монтенегро отвори  във връзка Юбилейната година на милосърдието и денят на мигрантите символичната врата на Европа, предаде БНР. За него ЕС означава Съюз на Егоистите.

Папа Франциск ще бъде третият папа след Бенедикт и Йоан Павел Втори, който ще посети главната синагога в Рим като знак на подкрепа за подобряването на отношенията между християните и евреите и на междуверската хармония във времената на ислямистко насилие по целия свят, допълва националното радио.

Споделяне

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?