Папата канонизира първия бразилски светец

Папата канонизира първия бразилски светец
Милиони вярващи присъстваха на месата в Сау Паулу, по време на която папа Бенедикт Шестнайсети канонизира първия бразилски светец Антониу Галван, предаде ББС.

След като призна Галван за светец Папата прегърна Сандра Гроси де Алмейда и нейния седемгодишен син. Според църквата тя е една от двете жени, които доказват божествените чудеса на първия бразилски светец.

Църквата призна извършването на две чудеса на Галван, францискански монах от ХVІІІ век, който все още е почитан заради мисионерския си дух и дарбата да носи изцеление. Той е известен с изписването на молитви на латински върху малки хартиени топчици, които след като се погълнат лекуват редица заболявания.

След като взела едно от тези “хапчета” Алмейда, която страдала от проблем на матката, който не ѝ позволявал да износи бебе повече от четири месеца, родила момче. Църквата признава, че Галван е изцерил и четиригодишно момиченце, което според лекарите било неизлечимо болно.

Месата на открито пред събралото се множество е част от петдневното посещение на светия отец в Бразилия, една от най-големите католически държави в света.

Въпреки студеното време хиляди хора, увити в одеяла и с топли връхни дрехи, прекараха нощта на централния площад в мегаполиса Сау Паулу, за да си запазят места за тържественото богослужение.

Главата на Римокатолическата църква припомни пред събралото се множество девиза на Антониу Галван: "По-добре да ми отнемат живота, отколкото да наскърбя благословения Ти син, Господи". Колко уместни са тези думи за нас, които живеем в епохата на хедонизма!", възкликна още той, като призова бразилците да следват примера на своя нов светец.

Освен това той призова вярващите да бранят целомъдрието и брака от медиите, които се подиграват с тях, предаде Франс прес.

Трябва да се каже "не" на медиите, които превръщат в посмешище светостта на брака и девствеността преди него, каза той в словото си.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?