Папата отново поиска Евроконституцията да назове християнството

Папа Йоан-Павел Втори днес отново призова в новата Европейската конституция да бъде записано, че християнските корени на Стария континент са главната гаранция за бъдещето на Европа, предадоха световните агенции.

В традиционната си неделна проповед в лятната си резиденция Кастелгандолфо папата посочи, че католическата църква възприема христовото евангелие като елемент, който обединява европейците в продължение на векове, а днес продължава да бъде неизчерпаем източник на духовност и братство.

Светият отец засяга общоевропейската тематика за седма поредна неделя. Най-важните проблеми на Европейската конституция ще бъдат обсъждани на Междуправителствената конференция, насрочена през октомври тази година в Рим. В текста на основния закон, представен от председателя на Европейския конвент Валери Жискар д'Естен, се споменава "културното, религиозното и хуманистичното наследство" на Европа, но не се прави връзка с християнството.

Затруднявайки се при произнасянето на неделната проповед и видимо с намалели сили папата призова да се засили влиянието на католическата църква в Европа, която според думите на светия отец преживява криза на нравствените ценности, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

От месеци Ватикана отбелязва с тревога и все по-широкото приемане от законодателството на хомосексуалните в Европа, припомня АП.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?