Папата отпразнува 85-ия си рожден ден

Папа Бенедикт Шестнайсети отбеляза 85-ия си рожден ден в компанията на епископи от родната му Бавария и единствения си близък родственик - брат си Георг, който е на 88 години. За рождения ден  беше пристигнал и баварски оркестър, съобщават информационните агенции в понеделник.

След три дни Бенедикт Шестнайсети ще отпразнува и избирането си преди 7 години за глава на Римокатолическата църква

Тържеството по повод рождения ден на папата протече в семеен кръг. Първо бе отслужена меса в Паолинския параклис във Ватикана. После папата прие епископите от родната му  Бавария, придружавани от баварския премиер Хорс Зеехофер и баварския музикален оркестър. Накрая Бенедикт Шестнайсети се срещна с делегация от баварски граждани в Клементинската зала на папския палат.

В навечерието на рождения си ден Бенедикт Шестнайсети призова в традиционната си неделна молитва богомолците да се молят Господ да му даде сила да изпълни мисията си.

Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди заяви по радио Ватикана, че папата понякога се чувства изморен, но това е типично за възрастта му. Ломбарди допълни, че папата е запазил своята трезва и ясна мисъл.

На 85-годишна възраст Бенедикт Шестнайсети става най-възрастният папа след Лъв Тринайсети, починал на 93 години през 1903 г.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?