Папата разкритикува страха от глобализацията и от чужденците

Папата разкритикува страха от глобализацията и от чужденците

Папа Франциск изрази безпокойството от националните политики, диктувани от страха от глобализацията и от страха от бежанците, предадоха световните агенции.

Папата направи това изявление в неделя пред членовете на католическата общност Сант Еджидио в Рим, която отбелязва 50-годишнината си и която помага на бежанци. Той призова хората, работещи за нея, да продължат да отварят нови хуманитарни коридори за бежанците, търсещи спасение от войната и от глада.

Емоционалната среща на Франциск с представителите на общността се състоя в базиликата Санта Мария в Трастевере. Организацията Сант Еджидио е много активна освен в приема на бежанците и в посредничеството за мир в зони на конфликт като Централноафриканската република, Либия, Нигер. Папата похвали мисията ѝ за създаване на общество, което не смята никой за чужденец и мисията ѝ за прекосяване на стените и границите, която я противопоставя на днешния свят, изпълнен със страх.

Папата припомни, че нашата епоха изпитва голям страх от "широките контури на глобализацията". Той допълни, че този страх често пъти се обръща към "хората, които са чужденци, които са различни, които са бедни, като че ли те са врагове".

"И тогава хората се защитават от тях, като си мислят, че съхраняват онова, които ние имаме и което ние сме", каза папата. Той допълни, че "бъдещето на един глобален свят е да живеем заедно и този идеал изисква ангажимент за изграждане на мостове и за открит диалог".

Чрез хуманитарни коридори на организацията Сант Еджидио, заедно още две църковни институции, в Италия дойдоха около 1000 души, основно сирийци. Днес папата се срещна с 15-годишно момче, преминало първо през такъв хуманитарен коридор. То му разказа за страданията си първо в Сирия, а после в бежански лагер в Ливан. Момчето му каза, че когато мисли за Сирия, една дума му идва на ум и това е думата "мир". Тогава папата го прегърна.

Папата изслуша и разказа на 80-годишната италианка Джована Ла Векия, която му каза, че отказва да се възприема като безполезна в едно общество, което не обръща внимание на възрастните. Тя разказа, че посещава доброволно затворници и помага на бежанците, дошли в Италия, да научат италиански език.

Споделяне

Още от Свят