Париж и Вашингтон нарушиха дипломатическия тон

Противопоставянето между САЩ от една страна и Франция и Германия от друга по въпроса за евентуална война срещу Ирак, излезе от рамката на дипломатическите формули и стигна до размяна на хапливи реплики.

Министърът на отбрана на САЩ Доналд Ръмсфелд, омаловажи значението на Германия и Франция и ги нарече "стара Европа", като посочи че центърът на континента се измества на изток.

В отговор на това френската министърка на екологията Розлин Башло в ефир почти го наруга.

След като вчера Париж и Берлин обявиха, че ще се опитат с всички средства да предотвратят военна акция, малко по-късно с подкрепата на Белгия и Люксембург те успяха да блокират решение на НАТО за предоставяне на активи и бази на Алианса на разположение на Съединените щати при евентуална война срещу Ирак.

Успоредно с това стана ясно, че Франция и Германия чрез синхронизирани действия в качеството си на председатели на Съвета за сигурност съответно през януари и февруари, ще поискат продължаване на мисията на инспекторите в Ирак.

Ръмсфелд и френски министри си разменят обидни реплики

Това явното противопоставяне раздразни мнозина във Вашингтон. Най-директен беше министърът на отбраната Доналд Ръмсфелд, който каза по време на пресконференция, че Германия и Франция не представляват Европа.

"Те са само старата Европа. Ако вземете Европа като цяло, центърът на тежестта се премества на изток".

Американският министър на отбраната визираше седемте страни от Източна и Централна Европа, които миналата есен получиха покани да се присъединят към НАТО и подобно на Полша са проамерикански настроени, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Много страни не са с Франция и Германия, а със САЩ, отбеляза Ръмсфелд.

Френската министърка на екологията Розлин Башло не закъсня и му отговори в същия стил, като дори го надмина.

"Само ако знаехте какво ми се иска да кажа на г-н Ръмсфелд...", сподели г-жа Башло по частното радио Йороп-1, след което сама се сепна и обясни, че думата е прекалено обидна, за да я произнесе публично.

"Аз съм от района на Лоара и си имаме известна личност, която се казва Камброн", добави тя.

Наполеоновият Генерал Камброн е известен с това, че при Ватерлоо на призива да се предаде той отговорил с ругатня, която речниците превеждат като "Майната ви".

Говорителят на френскто правителство Жан-Франсоа Копе също отговори на изявленията тема "Стара Европа", като подчерта, че един "стар континент" може да бъде зареден с "известна мъдрост", предаде АФП.

"Когато си стар континент, континент, малко древен в своята историческа, културна, политическа и икономическа традиция, понякога току виж се оказало, че си зареден с известна мъдрост, а мъдростта понякога може да бъде добър съветник", заяви Копе след заседание на кабинета.

"Ако изключим полемичния понякога тон, който един или друг може да употреби, трябва да използваме качествата и добродетелите на всеки човек, за да стигнем заедно до доброто решение, особено когато сме приятели", добави говорителят.

Зад размяната на скандалните реплики всъщност се крие трескаво набиране на политически и военни съюзници в предстоящата другата седмица премерване на силите в Съвета за сигурност.

Държавният секретар на САЩ Колин Пауъл също изрази недоволството си от позиция на Франция и Германия за продължаване на мисията на инспекторите и отлагане на евентуална военна операция срещу Ирак.

По думите на американския държавен секретар френско-германската позиция пречи на международните усилия за разоръжаването на Ирак. Сякаш те искат да бъде взето решение преди 27 януари, когато оръжейните инспектори трябва да представят доклада си на Съвета за сигурност на ООН. Те настояват инспекциите да продължат, но не става ясно колко време трябва да продължат и дали някога ще свършат, изтъкна Пауъл. Според него въпросът не е колко време е нужно, за да напреднат инспекциите, защото те просто няма да напреднат.

Русия, Китай, Канада и Норвегия подкрепят продължаването на инспекциите

Руският външен министър Игор Иванов изрази противоположната теза и каза, че оръжейните инспекции не са дали доказателства, които да оправдават евентуална военна интервенция в Ирак, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Иванов е в Атина за разговори с министри от ЕС, посветени на начините за предотвратяване на военен конфликт с Ирак.

"Русия смята, че в момента няма основания да се използва военна сила срещу Ирак", каза Иванов пред журналисти след срещата си с председателя на гръцкия парламент Апостолос Какламанис.

Все още има политически и дипломатически начини за уреждане на кризата, подчерта руският първи дипломат. Той заяви, че международната общност трябва да помогне на инспекторите да изпълнят възложените им задачи. Това е и посоката, която смятаме да следваме, включително заедно с Европейския съюз, заяви Иванов.

Днес руският външен министър ще разговаря с гръцкия премиер Костас Симитис, а утре ще обсъди положението около Ирак с европейската "тройка" - гръцкия външен министър Георгиос Папандреу, върховния представител на ЕС за външната политика Хавиер Солана и еврокомисаря по външната политика Крис Патън.

Позицията на Китай за иракската криза се приближава до тази на Франция, заяви пред журналисти говорителката на китайското външно министерство Чжан Циюе, цитирана от Ройтерс.

Китай е за решаване на иракския въпрос с политически и дипломатически средства в рамките на механизмите на ООН, добави Чжан. Тя изрази надежда, че стъпките, които ще бъдат предприети от всички заинтересовани страни, ще съдействат именно за такова решаване на проблема.

Канада също се нареди зад Германия и Франция и заяви, че трябва да бъде дадено достатъчно време на оръжейните инспектори от ООН да открият достоверно доказателство за наличието на оръжия за масово поразяване в Ирак така, както се изисква в резолюция 1441 на Съвета за сигурност на ООН.

Резолюцията бе приета при предпоставката за безпристрастна и достоверна работа на инспекторите. Трябва да се осигури време този процес да заработи, отбеляза канадският външен министър Бил Греъм на пресконференция в Отава.

Норвегия може да се противопостави на евентуална война срещу Ирак дори с мандат на Съвета за сигурност на ООН, отиде още по-далеч норвежкият премиер Хел Магне Буневик, цитиран от АФП.

Запитан от журналисти за вероятността Норвегия да последва примера на Германия и да откаже да подкрепи военни действия срещу Ирак, Буневик посочи, че този вариант е възможен. Съгласието на ООН е необходимо, но недостатъчно условие Норвегия да подкрепи военна операция срещу Ирак, изтъкна той и допълни, че всяка държава трябва да има свое мнение независимо от решенията на ООН и САЩ.

По думите на норвежкия премиер обаче, ако международната общност постигне пълно единодушие по въпроса за Ирак, ще бъде много сложно Норвегия да заеме друга позиция. Буневик подчерта, че важно морално условие за започване на война е всички други варианти да бъдат изчерпани.

Австралийски войски заминават за Персийския залив

Успоредно с консолидирането на позициите на противниците на войната, Австралия, като един от най-близките съюзници на САОЩ, изпрати днес първия контингент от австралийски войници. Десантният кораб "Канимбла" отплава от Сидни с 350 войници на борда. Корабът ще прехвърли в района на Персийския залив един военен хеликоптер Сий Кинг, средства за противовъздушна отбрана и група сапьори. ИТАР-ТАСС отбелязва, че в близко време се очаква в района да бъдат изпратени ескадрила изтребители Ф-18, военни части за тилова поддръжка, военно-транспортни самолети Херкулес, хеликоптери и подразделение на командоси. С това числеността на австралийските военнослужещи в района на Персийския залив може да достигне 1650.

Днес главнокомандващият на австралийските въоръжени сили генерал Питър Косгроув посочи, че изпращането на войниците не трябва да бъде смятано за ангажимент на Австралия в евентуална война и че австралийският контингент може да бъде изтеглен от района на Персийския залив, ако САЩ и други техни съюзници решат да нападнат Ирак без съгласието на Австралия.

Още от Свят