Париж: Важно е Европа да остане единна по отношение на Иран

Мохамад Джавад Зариф и Еманюел Макрон (дясно) по време на петъчната им среща

Трите големи европейски сили - Великобритания, Франция и Германия - трябва да останат единни по въпроса за Иран, заяви в петък френски представител. Той каза това, докато световните сили се готвят да обсъдят отношенията с Техеран и други теми на срещата на върха на Г-7, предаде Ройтерс.

"Важно е да запазим формата Е-3 (Великобритания, Франция и Германия)", каза представителят. Той допълни, че Франция очаква Великобритания да се придържа към обичайните си позиции, що се отнася до Иран и други въпроси, сред които климатичните промени и биоразнообразието.

Малко е вероятно Лондон да промени позицията си по иранския въпрос на форума на Г-7 въпреки предвидената среща между премиера Борис Джонсън и президента на САЩ Доналд Тръмп, заяви днес британски дипломатически източник.

"Ние сме големи привърженици на Съвместния всеобхватен план за действие (споразумението с Иран за ядрената му програма). Смятаме, че е много важно Иран да не се сдобие с ядрени оръжия", заяви дипломатът в навечерието на Г-7 в Биариц, където ще се срещнат Джонсън и Тръмп. "Важно е то (споразумението) да се запази и не смятам, че ще откриете каквито и да било промени в позицията на британското правителство", добави той.

Източникът заяви, че е изключително важно Иран да изпълнява изцяло споразумението. Той смята, че Джонсън ще изслуша американската позиция, но радикални промени в подхода (на Великобритания) няма да има.

Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф заяви, че разговорите му с френския президент Еманюел Макрон в петък за знаковата ядрена сделка от 2015 г. са били продуктивни, предаде Ройтерс, като се позова на иранската агенция ИЛНА.

"Франция представи няколко предложения и ние представихме няколко свои за това как да процедираме (с ядрената сделка) и за стъпките, които и двете страни трябва да предприемат", каза Зариф.

"Преговорите протекоха много добре и продуктивно, но разбира се, всичко зависи от това как Европейският съюз може да изпълнява ангажиментите си (по ядрената сделка) и ангажиментите, които пое след това, и от които САЩ се отказаха", заяви той.

Иранският външен министър отхвърли възможността за предоговаряне на споразумението, отбелязва ИЛНА.

Споделяне

Още от Свят