Парк за съхранение на енергия започна да строи "Ей И Ес" в Холандия, проучва и България

От "Ей И Ес" показват кака ще изглежда парка за съхранение на енергия

Американската енергийна компания "Ей И Ес" (AES) започна да строи в Холандия първия си европейски парк за съхранение на енергия, който ще помага за балансирането на производството и потреблението в страната и реално ще осигури 20 мегавата гъвкав ресурс. Своеобразният склад за енергия ще позволява както зареждането на системите при свръхпроизводство, така и отреждането им при висока консумация.

Плановете са проектът да влезе в експлоатация до края на 2015 г., съобщиха от компанията, която вече управлява 86 мегавата взаимосвързани системи за съхранение на енергия в САЩ и Чили, равняващи се на 172 мегавата ресурс. "Ей И Ес" има проекти в процес на строителство или в напреднал етап на изграждане, които се очаква да осигурят 520 мегавата гъвкав енергиен ресурс, четвърт от който трябва да е на разположение на пазарите до средата на 2016 г.

Компанията, която в България притежава ТЕЦ "Ей И ЕС Гълъбово" и най-големият ветропарк край Каварна "Свети Никола", проучва и нашата страна за възможностите да построи подобни батерии за съхранение на енергия, съобщи преди време мениджърът на дружеството у нас Оливие Маркет.

"Изключително щастливи сме, че инсталираме първия си проект за съхранение на енергия в Европа в Холандия, с което подобряваме надеждността, гъвкавостта и ефективността на мрежата”, посочи Хулиан Небреда, президент на бизнес звено "Европа” в "Ей И Ес". "Холандия е известна като лидер в най-иновативните енергийни решения и се радваме, че с нашия парк за съхранение на енергия ще подкрепим тази тенденция”, добави той.

"Съхранението на енергия чрез системи, позволяващи бързо действие, се е доказало като по-ефективен начин за балансиране на производството и потреблението от традиционните електроцентрали и може да подпомогне по-широкото използване на възобновяема енергия”, заяви Стийв Коруел, вицепрезидент на бизнес звено "Европа” в компанията.

Проектът за съхранение на енергия е изграден на базата на предварително одобрени батерийни технологии на най-добрите производители в своя клас и е резултат от осемгодишния пазарен опит на "Ей И Ес" в областта на модерните системи за съхранение на енергия и над 30-годишния опит на компанията в производството и разпространението на електроенергия по целия свят. Advancion е постоянно разполагаем ресурс, който не използва енергоносители и е проектиран с променлив мащаб, което позволява да бъде разширяван поетапно в зависимост от бъдещите енергийни нужди.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?