Паркирането в София може да стане изцяло платено

Паркирането в цяла София може да стане платено, ако се приеме идеята на шефа на транспортната комисия в СОС Радослав Тошев улиците да бъдат разделени на зони и паркирането да се заплаща, независимо дали става въпрос за центъра или за междублоковите пространства в крайните квартали.

Идеята е да се въведе диференцирано заплащане като градът ще бъде разделен на три зони, в които ще има различни цени.

В първата зона, която ще обхваща части от идеалния център, паркирането ще е забранено. В друга част от центъра и кварталите близо до центъра паркирането ще е многократно по-скъпо от синята зона. В останалите квартали също ще има тарифа за паркиране, но тя ще е по-ниска.

Според Тошев забраната и оскъпяването на паркирането в центъра ще намали автомобилния трафик. Той е на мнение, че не трябва да остане улица в столицата, която да не бъде обхваната и да не се искат пари за паркиране на нея.

За целта Центърът за градска мобилност ще разработва концепция за организацията и контрола на паркирането в Столичната община. Документът трябва да обхване цялата община, като въз основа на него ще се изработи единна политика за паркиране.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?