Нормативи от 1970-те години мъчат фирмите с попълването на документи

Паркове и градини в София потънаха в боклуци след търг за един кандидат

Поръчката за 23 млн. лв. за поддържането на зелените площи се оспорва

Паркове и градини в София потънаха в боклуци след търг за един кандидат

Част от парковете и градините в София потънаха в боклуци след като договорите с досегашните фирми, които отговаряха за поддържането им, изтекоха, а нови не могат да бъдат сключени заради оспорване на част от обществената поръчка на стойност 23 млн. лева.

Дайте ни поръчката на нас, ние ще се справим с поддържането на парковете и за 10 млн. лв., казаха в един глас общинските съветници Любка Качакова от НДСВ и Румен Георгиев от БСП.

Проблемът с поддържането на зелените площи бе дискутиран във вторник от комисията по екология към Столичния общински съвет. Шефката на дирекция "Зелена система“ в Столична община Ралица Маджарова обеща общинското предприятие "Паркове и градини“ да поеме поддържането на зелените площи, за които се оспорва тръжната процедура.

Засега обаче очевидно то не се справя особено успешно. През почивните дни градинката при сградата на бившето ГУСВ на бул.“Цар Борис ІІІ“ от месеци с преливащи кофи за боклук, разнасян от бездомните кучета. Тази неделя положението беше нетърпимо и загрижени татковци сами се заеха с почистването на парка. В подобно положение е и градинката в близост до "Пирогов“, където кофите за смет са постоянно препълнени дори и през делничните дни.

Поръчка за 23 млн. лева

Обществената поръчка за поддържането на 22 300 дка зелени площи в София обособени в 43 зони е с индикативна стойност от 23 млн. лв. за периода 2013 – 2016 г. Тя е обявена в началото на годината. Предложенията на 33-мата кандидати са отворени в края на март.

Всеки един от тях има право да подава оферти до 5 обособени позиции. За осем позиции нито един кандидат не е подал оферта, каза Ралица Маджарова.

На първия етап след прегледа на документите са отстранени 7 от участниците, а след отварянето на ценовите оферти отпадат още четирима. Така се стига до ситуацията за 16 позиции да има само един кандидат, който печели търга. Това на практика е състезание без конкуренция, отбеляза Радослав Абрашев, общински съветник от СДС.

По този начин по три позиции печелят фирмите "Цветомания“ ЕООД, "Про плантс“ ЕООД, а по две позиции взимат - "Грийнтаун“ ЕООД и ДЗЗ "Екоарх-БМТ“.

Другите печеливши от състезанието с един участник са "Жиро М“ ЕООД, "Комунална техника“ ЕООД, ЕТ "Студио Деал – Мирослава Мерекьова“, ЕТ "Евелина Новакова“, "БКС Кремиковци – 98“ ООД, ДЗЗД "Евергрийн София 2013“. Тези компании печелят по една обособена позиция, за която само те са стигнали до финала, според представената справка на дирекция "Зелени системи“.

Шифрован търг по нормативи от 70-те години на миналия век

Сложна за попълване документация и методика, включваща над 150 единични цени по ТСН, което означава трудово-сметни норми от средата на 70-те години на миналия век, са причината толкова много кандидати да отпаднат от надпреварата и за половината от процедурите до финала да остане само един участник, стана ясно от изказванията на общинските съветници и представителите на Столична община.

Ралица Маджарова каза, че този път решили да въведат шифър с единични цени за всяка една от дейностите, за да се постигне равнопоставеност между кандидатите и единна база за сравняване на дадените цени. Победителят се избира според най-ниската предложена цена.

Маджарова обясни, че трудово-сметните норми са от миналия век, защото тези нормативни документи не са променяни от тогава.

Общинският съветник от БСП Альоша Даков отбеляза, че за последните 40 години редица от ръчните дейности вече се правят механизирано и не е логично да се използват толкова остарели нормативи.

С попълването на документацията не се е справила дори общинската фирма "Озеленяване“, която е отпаднала на втория етап от търга след отварянето на ценовите оферти. Причината е техническа грешка в изписването на цена за една и съща дейност, но на различна стойност на две съседни страници. На стр.130 "Озеленяване“ посочила цена от 1.29 лв., а на стр. 131 – цена от 1.43 лв., посочи Румен Георгиев.

Ефектът от всичко това е, че от 43 обособени позиции се обжалват 22. Така е ясно само кой ще поддържа парковете и градините за 21 обособени позиции, но дори и за тях все още няма сключени договори.

Спешно включване на "Паркове и градски градини“

За да се спаси положението и парковете да не потънат в боклуци, общинското предприятие "Паркове и градски градини“ ще поеме поддържането им, каза Ралица Маджарова.

Тя допълни, че ще се изчака да приключи обжалването на процедурите в Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд. Ако решенията са в полза на Столична община, след приключването на тези процедури ще се пристъпи към сключването на договори. Ако общината загуби делата, ще има нов търг, каза Маджарова. Дотогава по думите ѝ ще чисти общинското предприятие.

Общинските съветници поискаха тръжните условия за следващата обществена поръчка за парковете и градините да бъде подложена на обсъждане в комисията за да не се стига до подобна ситуация.

Споделяне

Още от Бизнес