Парламентарната република в Украйна е отменена

Един от ключовите резултати от Оранжевата революция в Украйна бе отменен със съдебно решение 6 години по-късно. Конституционният съд реши, че приетата през 2004 г. политическа реформа, ограничаваща пълномощията на президента и прехвърляща ги на парламента, не съответства на конституцията.

Съдът "призна за неконституционен закона за изменение на конституцията на Украйна от 8 декемри 2004 г. поради нарушаване на процедурата на обсъждането и приемането му", заяви председателят на съда Анатолий Головин.

Законът, приет по време на Оранжевата революция, предвиждаше Украйна да премине от президентско-парламентарна към парламентарно-президентска форма на управление, правителството да се съставя от парламентарното мнозинство и премиера, а мандатът на парламента да се удължи от 4 на 5 години.

Днешното решение означава, че вече е разчистен пътят пред президента Виктор Янукович, избран през февруари, да назначи свое правителство и да управлява в президентска, вместо в парламентарна република, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?