Парламентарният ветеран Корнезов няма да се кандидатира за нов мандат

Засега само две стари лица от БСП отстъпват път на нови

Любен Корнезов сн. БГНЕС

Парламентарният ветеран Любен Корнезов съобщи в петък, че няма се кандидатира за нов мандат. Неговият съпартиец от групата на социалистите Петър Димитров също се отказва. Така вече има поне две "стари" лица, които няма да влязат в листите на БСП за предстоящите парламентарни избори и ще отворят места за нови, какъвто призив отправи на последния пленум лидерът на партията Сергей Станишев.

 

Петър Димитров е депутат от 37-то Народно събрание насам, като две години по време на 40-ото НС беше министър на икономиката и енергетиката в кабинета "Станишев".

66-годишният юрист конституционалист Любен Корнезов обаче е част от живата история на парламентаризма от 1989 г. до днес.

Само шестима от сегашните народни представители са били избирани във всеки пореден парламент от началото на прехода, включително Великото народно събрание. Това са Георги Пирински (БСП), Ахмед Доган (ДПС), Иван Костов (ДСБ), Любен Корнезов (БСП), Юнал Лютви (ДПС) и Янаки Стоилов (БСП). Костов бе министър-председател цял мандат, Георги Пирински бе външен министър в кабинета "Виденов", Корнезов бе известно време конституционен съдия, а за Доган може да се отбележи, че за 23-те години в парламента, през последните 6-7 почти не се весва там.

"Сигурно ще ми липсва парламентът, но всичко си има начало и край, трябва с достойнство човек да извърви своя път", заяви Корнезов пред журналисти в петък.

Той посочи, че си тръгва толкова богат, колкото е бил и преди 20 години във Великото Народно събрание. "Може би съм и много по-богат, но не с финикийски знаци", добави Корнезов и се опита да защити дългия престой в законодателната власт с думите, че за законодателството и за управлението трябват опит освен знания.

Попитан дали в листите трябва да се заложи на нови или на доказали се хора, колегата му Петър Димитров коментира, че не трябва да се изпада в крайности. "Ще ви дам пример - Любен Корнезов е "човекът конституция", лишаването от такъв човек ще бъде дупка в компетентността на парламентарната група на БСП, в същото време не можеш да станеш политик по принципа на кучето - гледайки", коментира Димитров, който е преподавател във Варненския технически университет.

По думите му не се става политик през телевизора, а само през практически действия.

"Гарантирам на многото мераклии от улицата, които очакват да станат политици, че това е една от най-стресовите и най-тежките професии", добави той.

В последните три парламента съставът на народните представители се е обновявал средно с около 50%, като най-голямо "опресняване" е имало в 39-ото Народно събрание, когато на власт идва партията на Симеон Сакскобургготски НДСВ. Тогава 60% от депутатите за първи път прекрачват прага на НС. (НДСВ успя да вкара почти двойно по-малко народни представители в 40-то НС и остана без нито един в сегашното 41-во НС.)

 

В 40-то Народно събрание подмяната е на половината народни представители, а в сегашното - около 40%.

От 240 народни представители с участие в последните четири и повече парламента са само 28 души.

Очаква се с места в изборните листи да се простят принудително или доброволно и част от сегашните депутати от ГЕРБ, макар че всички без един (Лъчезар Иванов) бяха "новобранци" през 2009 г. Както се оказа, "дългата кадрова банка" на ГЕРБ за законодателната и изпълнителната власт се оказа съвсем къса, а оттам се пръкнаха и много "калинки".

"Преди три години и половина всички в ГЕРБ бяха съвсем нови лица. В този мандат от групата напуснаха около 40 души и дойдоха още по-нови лица", коментира в петък пред журналисти в парламентарните кулоари председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

Една част от тези напуснали депутати бяха изтеглени на различни постове в правителството, за да "запушват" овакантени постове, а само преди борени месеци народни представители на ГЕРБ заеха места в Конституционния съд и Висшия съдебен съвет. Други по известни само на тях и партийните им началници причини доброволно се отказаха от депутатските си места.

Красимир Велчев изтъкна, че в ГЕРБ има най-много млади хора.

Според него можело да се помисли за промени в Конституцията по отношение на

мандатността. "Не трябва човек да остава твърде дълго в парламента, защото губи представа за ежедневните проблеми на хората", смята Велчев.

"Аз съм дошъл от бизнеса и не съм се откъсвал от средата и хората, с които съм живял преди това", посочи той и отказа да отговори сигурно ли е, че ще се кандидатира отново за депутат от ГЕРБ.

Неговият съпартиец Емил Димитров, който стана известен с широките си лобистки връзки и с дискретното посредничество между Бойко Борисов и предишния президент Георги Първанов, които се срещаха в негови ловни резиденции, вече обяви, че няма да се кандидатира втори път за народен представител.

По този повод Красимир Велчев отбеляза само, че това е право на всеки един депутат.

Неофициално и народният представител от Синята коалиция Йордан Бакалов, който е четвърти мандат в Народното събрание, обяви, че смята да се оттегли от политиката и да се посвети на преподавателската дейност.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?