Парламентът да се разграничи от Доган за купуването на гласове

Парламентарната група на ОДС поиска Народното събрание да се разграничи от изказването на лидера на ДПС Ахмед Доган, че „купуването на гласове е европейско явление”. В сряда зам.-председателят на групата Иван Сотиров настоя всички лидери на политически партии да вземат отношение по изказването на Доган и да се разграничат от него, както и да се проведе дебат в планарната зала.

В изборната нощ, докато всички политически партии се надпреварваха да осъждат купуването на гласове, лидерът на ДСП и коалиционен партньор в управлението на страната заяви: “Купуването на гласове е европейско явление. Бизнесът, щом се чувства некомфортно и иска да влезе във властта, ще използва тази технология. Демокрацията ще я бъде, дори с купуването на гласове”.

"Такъв тип изявления от лидер на политическа партия, от един депутат застрашават демокрацията в страната", заяви Иван Сотиров. По думите му етническият вот у нас обслужва тясно партийните интереси на Ахмед Доган и обкръжението му. Никой друг от народните избраници обаче не поиска да вземе отношение по въпроса.

Според Сотиров изявленията на Доган са абсурдни и компрометират парламента като институция. „Всички сме длъжни да се разграничим от такъв тип изявления, в противен случай ставаме съпричастни към това опозоряване на политиката на България, на демократичния процес”, добави той и припомни за прословутото „сходно по цинизъм” изявление на Доган отпреди парламентарните избори за партийните „обръчи от фирми”.

„Сега също се сблъскваме с такова политическо самозабравяне, откъснато от действителността”, каза още депутатът.

По думите му в Европа практиката е, когато един политик направи подобно изявление, да престане да бъде политик. Това е европейската практика и ние като парламент и като институция трябва категорично да се разграничим от този тип изявления, настоя отново Сотиров.

Той поиска председателят на Народното събрание да вземе позиция и да бъде открита процедура за дебатиране в пленарна зала по този въпрос.

Ден по-рано и посланикът на САЩ у нас Джон Байърли се разграничи рязко от откровенията на Доган, а представителят на Европейската комисия у нас Майкъл Хъмфрис хладно отказа всякакъв коментар. 

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?