Парламентът избра Максим Минчев за шеф на БТА

Парламентът избра Максим Минчев за генерален директор на Българската телеграфна агенция (БТА) със 105 гласа "за", 50 "против" и 40 "въздържали се".

Кандидатурата на пресдиректора на Атлантическия клуб бе подкрепена от НДСВ и ДПС и Иван Костов от ОДС. 39 сини депутати гласуваха "против" Максим Минчев, а четирима се въздържаха. ОДС предложи своя кандидатура за директорския пост в БТА - на бившата зам.-директорка Яна Кожухарова.

БСП и групата на бившите царски депутати НИЕ отново играха заедно, подкрепяйки кандидатурата на Милен Вълков, бивш шеф на БТА от времето на Жан Виденов. Вълков събра 52 гласа "за", "против" гласуваха 141 депутати от НДСВ, ОДС и ДПС.

Нито един не защити Чешмеджиев

Всички 191 депутати в залата гласуваха за освобождаването на бившия директор на БТА Стоян Чешемджиев.Той беше принуден да си подаде оставката след безпрецедентните протести на журналисти и служители в БТА, поддържани от неправителствени организации и синдикати. Чешемджиев бе избран за шеф на БТА от НДСВ, ДПС и БСП преди около половин година, след като заместничката на Доган Емел Етем обвини бившия шеф Панайот Денев, че не е лоялен към управляващите и с информациите си БТА злепоставяла властта. Заради това откровено политическо уволнение управляващите влязоха в доклад на ПАСЕ за свободата на медиите в България.

Днес ОДС настоя мнозинството да се извини на БТА и на цялото българско общество заради скандала с назначаването на Стоян Чешмеджиев, а уволнението от него журналисти да бъдат незабавно и безусловно върнати на работа.

По време на дебатите НДСВ и ДПС посочиха, че са поели политическа отговорност и са водели активен диалог с протестиращите журналисти от БТА.

От ОДС препоръчаха на бъдещия генерален директор да включи в екипа си бившия главен секретар на БТА Яна Кожухарова, както и други хора с опит в агенционната журналистика. Според депутати от медийната комисия Максим Минчев е изразил желание да вземе Кожухарова за свой заместник.

Максим Минчев започва с ревизия в БТА

Ще търся всички възможности за конструктивен диалог с работещите в БТА, заяви Максим Минчев, който не приема избора си за шефския пост като политически. Готов съм да взема в екипа си всеки, който подкрепи усилията ни да направим така, че БТА да си върне предишния престиж и да се нареди сред медиите, от които България има нужда през 21 век, посочи той.

Минчев съобщи, че първо ще предприеме мерките, задължителни за всеки, който поема нов пост - ревизия, оценка на финансовото и икономическото състояние, на списъчния състав и на структурата на БТА.

Панайот Ляков от ОДС заяви по време на дебата, че за времето на престоя си в БТА Стоян Чешмеджиев е изхарчил 11 хиляди лева за представителни разходи. От тях 2 хиляди лева са били за подаръци, 2 хил. и 500 - за вечери, 1 500 лв. за кафета и сокове и 500 лв. за цветя, съобщи той. Ляков обвини НДСВ, ДПС и БСП, че са подкрепили кандидатурата на Чешмеджиев.

Емел Етем предупреди Минчев да не връща уволнените

Сегашното мнозинство носи отговорност за грешките си, заяви зам.-председателят на ДПС Емел Етем, която беше основният инициатор за смяната на Денев именно с варненския радиошеф Стоян Чешмеджиев. Тъкмо тя обвини опозицията, че се държи нагло и прави политическа пропаганда от случилото се.

Емел Етем обясни как мнозинството е доказало, че политическата класа в България търпи развитие. Тя се обяви против възстановяването на работа на дисциплинарно уволнените от Чешмеджиев журналисти, защото те не са "свещени крави", а са подчинени на Кодекса на труда.

Ще се запозная с всеки отделен случай и в съчетание на целесъобразността със законосъборазността ще се опитам да се реша този труден казус, заяви по-късно в кулоарите на парламента новоизбраният директор Максим Минчев. Във всеки случай БТА не печели от това, че група професионалисти не работят в момента за нея, добави той.

В изказването си пред парламента Емел Етем определи смяната на бившия генерален директор на БТА Панайот Денев като огромно постижение за управляващото мнозинство, защото, по думите ѝ, има факти, които са ярко доказателство, че Денев не е изпълнявал своите задължения като висш държавен чиновник.
Тя повтори от трибуната на парламента недоказаните обвинения срещу екипа на Панайот Денев за финансови злоупотреби. Като примери Етем посочи закриването на печатницата през 2001 г., годишни загуби от 718 хиляди лв. от списанията "Лик" и "Паралели" през 2002 г. А от предоставянето на информационни услуги на фондация "Демокрация" и пресцентъра на СДС БТА е загубила 51 741 щатски долара, заяви Етем.

След това тя обвини ОДС за протестите в БТА, довели до свалянето на Чешмеджиев:"От утре ние трябва да сме готови отново за протести в БТА, защото СДС не харесва и този генерален директор и ще направи необходимото отново да разбуни служителите и тези 290 човека, които бяха назначени по времето на Панайот Денев и ще изправи страната на крака".

ДПС: Искаме от БТА само обективна и бърза информация

Според Лютфи Местан от ДПС решението на казуса с БТА е образец как трябва да се решават конфликтни ситуации в диалогично управление.

От новия генерален директор ще искаме само БТА да предоставя бърза и обективна информация на своите абонати, а не да бъде послушник на властта, каза Местан.

БСП и НИЕ с общ губещ кандидат

От левицата обясниха подкрепата си за издигнатия от НИЕ кандидат Милен Вълков с това, че БТА отново е в криза, която според тях се дължала на назначаването за шефове на агенцията на партийни кандидатури, чужди на агенцията.

Иво Атанасов от Коалиция за България заяви, че Милен Вълков е бил е успешен директор, под негово ръководство БТА работи обективно. Той цитира данни на НЦИОМ, според които по време на събитията в края на 1996 г. и началото на 1997 г. БТА е била медията, която най-обективно е отразявала тези събития. В такава сложна ситуация Милен Вълков е показал, че не само може да бъде обективен, но и ръководената от него медия може да бъде най-обективна от всички, добави той.

Станимир Илчев от НДСВ, който напусна медийната комисия м.г. в знак на протест срещу силовото политическо решение за Чешмеджиев, днес защити кандидатурата на Максим Минчев. Той не е партийно обременен, не е носител на противоборствата в БТА и е събирателен образ на онова, което се случи с българската журналистика през последните 12 години, обясни Илчев. Прогнозата ми е, че Минчев ще постъпи разумно, спокойно и рационално, но и решително, когато това е необходимо, така, че да намери комбинация между очакванията на колектива на БТА, очакванията на парламента и на обществото, посочи той.

Този път дадохме възможност да се състезават различни гледни точки и визии за бъдещето на БТА, кандидатите по-скоро взаимно се допълваха, отколкото спореха, и това показва, че между тях този път нямаше случайни хора, смята Илчев.

От ОДС посочиха, че е необходимо в обозримо бъдеще да има закон за БТА, защото според тях статутът вече не играе своята роля.

Кирил Милчев от НДСВ заяви, че занапред мнозинството ще престане да си затваря очите за това кой подклажда от политическите сили протестите на работещите в БТА.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?