Парламентът избра "предсрочно" и подуправител на БНБ

Парламентът избра "предсрочно" и подуправител на БНБ

След преизбирането на управителя на БНБ Иван Искров, пет месеца преди да му изтече мандатът му, в петък парламентът избра и подуправител и ръководител на управление "Емисионно". Това е проф. Николай Неновски, който ще замени на поста Цветан Манчев, но също след пет месеца – на 22 октомври, когато свършва мандатът му. Проф. Неновски (46 г.) е известен в професионалните среди икономист, специалист по финансови въпроси.

Предложението за смяната на Манчев направи Иван Искров веднага след като бе преизбран.

Избързването с избора на подуправител бе обяснено от Искров с желанието да има приемственост и стабилност в емисионната политика на банката.

Искров отрече да има нарушение на Закона за БНБ с ранното избиране на подуправител.

Според закона изборът на нов член на Управителния съвет на банката се произвежда не по-рано от три месеца, и не по-късно от два месеца от изтичането на мандата на действащия. В четвъртък при дискусията около избора на управител на БНБ депутати от ДСБ и ОДС възразиха срещу неспазването на тези срокове. Някои от тях предупредиха, че може да се обърнат към Конституционния съд.

Посочените срокове са инструктивни и целят да подсещат и да стимулират компетентния орган да извърши избора предварително, преди изтичането на мандата на действащите членове на Управителния съвет, обясни в петък от трибуната Искров. по думите му целта била да не се допуска централната банка да бъде управлявана "от лица с изтекъл мандат и с неясен управленски хоризонт".

Основните функции на управление "Емисионно" са поддържане на пълно валутно покритие на общата сума на паричните задължения на БНБ и ефективно управление на брутните международни валутни резерви на банката, както и организация и управление на паричното обращение в страната.

След избора на Неновски той и Иван Искров се заклеха пред парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес