БСП възмутени, че ГЕРБ правят като тях със смените в държавни органи

БСП, която малко преди да загуби властта подмени ръководствата на различни мандатни органи и устрои там свои хора, сега обвинява ГЕРБ, че готви подобни кадрови промени.

Управляващите искат да си гарантира политическа доминация и контрол, се заявява в декларация на ПГ на Коалиция за България, прочетена в петък от депутата Ангел Найденов.

Като пример за това се посочват последните гласувания в залата на конкретни законови изменения и допълнения, както и изразени намерения за промени. В тях може да се съзре желанието да бъде поставена под съмнение дейността, а оттам и функционирането в сегашния състав на различни регулаторни специализирани контролни органи  - Комисията за финансов надзор, комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, Комисията за защита на конкуренцията, намеренията за сливане на Съвета за електронни медии и Комисията за регулиране на съобщенията, както и законопроекта за закриване на Бюрото за специалните
разузнавателни средства, посочи Найденов.

БСП изтъква, че новите управляващи целят пълна подмяна на ръководствата на тези органи, чрез която да си гарантират политическа доминация и контрол.

Мнозинството игнорира факта, че в тези органи има фиксиран мандат, посочват социалистите. Кой знае защо те бяха забравили това, когато през май т.г. преизбраха управителя на БНБ за нов мандат, нарушавайки установения в закона срок, а освен това пропуснаха изтеклия мандат на ръководствата на други държавни органи,  за да извършат промените точно преди изборите. Преди да падне от власт предходният кабинет извърши също така редица посланически и консулски назначения.

Дълбоко порочна е практиката в тези случаи управляващите да нарушават стабилността и независимостта на тези органи заради частните си интереси, заяви Найденов. По думите му такава практика обезсмисля мандатността, заложена в различни закони.

Предложението за закриване на Националното бюро за контрол на СРС е "желание да се премахнат контролът и прозрачността", заявяват социалистите.

Тези предложения или намерения на мнозинството бележат опасна тенденция за концентрация на власт и на политически диктат, а от тук крачката до авторитарно управление не е голяма, се посочва в декларацията.

Освен това БСП виждат и опити за натиск върху съдебната власт, "опитите на премиер и министри да се произнасят като органи на правораздаването".

Социалистите заявяват, че ще използват всички възможности, които международните контакти им дават, и конституцията на страната, за да се противопоставят на тези "неприемливи и порочни опити".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?