Станишев призован да спре посланически назначения в "12 без 5"

Станишев призован да спре посланически назначения в "12 без 5"

Въпреки воплите на БСП и президента Иван Искров да остане начело на БНБ още един мандат, какъвто тройната коалиция му гласува преди да загуби изборите, бъдещият премиер Бойко Борисов обяви в сряда, че това няма да стане.

В отговор на въпрос какво му е мнението за предсрочно осигурения нов мандат за шефа на националната банка, Борисов даде да се разбере, че го смята за невалиден.

"За мен Искров има още шест месеца до края на мандата си", заяви лидерът на ГЕРБ в сряда.

Още преди изборите ГЕРБ и други опозиционни партии като Синята коалиция заявиха, че новото мнозинство ще ревизира извършените назначения в ръководствата на БНБ и на други мандатни органи. Специално при Искров имаше и нарушение на закона, според който изборът се произвежда не по-рано от три месеца, и не по-късно от два месеца от изтичането на мандата на действащия управител.

В сряда Борисов настоя още настоящото правителство да не прави назначения в последния момент.

"Разбирам, че правителството на утрешното си заседание е подготвило назначаването на посланици и генерални консули, но ще ги помоля да се въздържат и да се подготвят за сдаването на властта", обясни той.

По думите му "няма нужда от назначения, които ще бъдат анулирани". "Който си мисли, че ще бъде назначен сега, ще се спотайва и ще саботира новото правителство, няма да успее", заяви Борисов.

От пресслужбата на МС заявиха пред Mediapool, че такива точки в дневния ред няма с изключение на едно предложение за почетен консул. Досегашната практика обаче е предложенията за посланически назначения да се гледат като закрити точки и да бъдат обявявани едва при подписване на президентски указ.

От Външно министерство съобщиха пред Mediapool, че е подготвен пакет с нови дипломатически назначения, който вече е съгласуван с президента Георги Първанов и изчаква в МС.

По неофициална информация съветникът на премиера Станишев по международните отношения Боян Чуков е предложен за посланик в Скопие. Бившият евродепутат от БСП Атанас Папаризов се готви за генерален консул в Ню Йорк. Същата длъжност, но в Лос Анджелис, пък била отредена за депутата от НДСВ Теодора Дренска.

Подготвени са и назначения за посланици в Токио, Минск, Прищина и генерални консули в Солун и Чикаго. Назначение може да получи и друг досегашен депутат от НДСВ - Мария Ангелиева. За посланик в Мароко пък се спряга зам.-външният министър Радион Попов.

Не е ясно дали премиерът Сергей Станишев е дал одобрение за разглеждане на назначенията, особено след като индиректно бе посъветван от Борисов да се въздържи.

През април правителството вече даде картбланш за изпращане на зам.-външния министър Любомир Кючуков като посланик в Лондон и колегата му Тодор Чуров, който поема мисията ни в НАТО.

Валентин Порязов, шеф на дирекция "Координация и планиране" в МВнР, стана посланик в Дания, а шефът на дирекция "Права на човека и международни хуманитарни организации Андрей Техов - представител на България при Съвета на Европа в Страсбург.

Началникът на кабинета на Ивайло Калфин като външен министър - Ганчо Ганев бе одобрен за посланик в Женева, а шефът на кабинета му на вицепремиер - Веселин Вълчев в Никозия, Кипър. Административният директор на МВнР Иван Петров пък става посланик в Лисабон

Според официалната точка от дневния ред на правителственото заседание в четвъртък, ще бъде дадено одобрение за откриване на почутно консулство на Парагвай в София. За почетен консул се назначава бизнесменът и шеф на фонда за имоти "Бенчмарк" Веселин Генчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България