Парламентът избра с консенсус новия шеф на Националния осигурителен институт

Ивайло Иванов е новият управител на НОИ. Сн. НОИ

Парламентът избра с консенсус Ивайло Иванов за управител на Националния осигурителен институт (НОИ) за срок от четири години. Кандидатурата на Иванов бе издигната от ГЕРБ и "Обединени патриоти" и беше единствената. Тя беше подкрепена от опозиционните БСП и ДПС.

"За" избирането на Иванов гласуваха 183 народни представители, а един се въздържа.

Дебати по кандидатурата на практика нямаше. Тя беше определена като консенсусна от опозицията, а Иванов - като професионалист.

До избора на нов управител на осигурителния институт се стигна, след като доскорошният Бисер Петков стана министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3". Досега Ивайло Иванов беше негов заместник.

Иванов е част от държавната администрация от 2003 г, когато става зам-шеф на Агенцията за социално подпомагане. През 2009 г. става изпълнителен директор на агенцията. Заема поста до 2016 г., когато е назначен за зам.-министър на труда и социалната политика във второто правителство на Бойко Борисов. Запазва поста и по време на служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев, както и в последващия редовен трети кабинет на Борисов.

В кулоарите на парламента Ивайло Иванов обяви, че като шеф на НОИ ще работи за законови промени, свързани с ограничаване на болничните, които се ползват неправомерно. Той каза още, че планира срещи с европейските институции, на които да постави въпроса българите в Европейския съюз да ползват пълните си осигурителни права.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?