Парламентът одобри отпадането на 5% такса за новите ВЕИ

Парламентът одобри отпадането на 5% такса за новите ВЕИ

От 1 януари 2021 г. влизащите в експлоатация нови възобновяеми електроцентрали да не плащат във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" 5% от приходите си, реши парламентът, който одобри на първо четене в сряда поправките в Закона за енергетиката, внесени от депутата от ГЕРБ Валентин Николов. Прието бе и предложението на борсата за ток да бъдат извадени всички производители на електроенергия с инсталирана мощност над 500 киловолта. В момента това е задължително за централите над 1МВ.

Целта на промените е да се стимулира производството на зелена енергия и да се продължи с либерализацията на пазара на ток, обясни Николов, който е председател на енергийната парламентарна комисия.

От гласувалите 101 депутати 83 бяха "за", а 18 се въздържаха.

В текстовете има поправки и относно студения резерв, който след редица скандали с предоставянето му основно на централите на почетния лидер на ДПС Ахмен Доган във Варна и тези на бизнесмена Христо Ковачки в Бобов дол, Русе и Димитровград. Така се стигна това лято до прекратяването на търговете за студен резерв и предоставянето му еднолично на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2".

Заради критики от ЕК обаче проблемът се решава като на Електроенергийният системен оператор" се позволява да купува студен резерв чрез търгове по европейски регламент.

Премахването на сделките за закупуване на разполагаемост за студен резерв представлява още една стъпка към въвеждане на механизъм за осигуряване на капацитет, аргументира се Николов.

От БСП обаче разкритикуваха поправките за студения резерв и депутатът Таксо Ерменков заяви, че групата на социалистите ще се въздържи от подкрепа. По думите му докато не бъде решен въпросът с т.нар. американски централи, не може да се говори за либерализация на пазара. Ерменков заяви, че политиката на страната по отношение на студения резерв е небалансирана и непоследователна.

"Въпреки препоръките в доклада на Световна банка нищо не беше направено по отношение на студения резерв и капацитета до този момент. Сега отново за нас, по неясен начин и на парче се казва, че премахването на сделките за закупуване на разполагаемост за студен резерв представлява още една стъпка към въвеждане на механизъм за осигуряване на капацитет", коментира Ерменков.

Отпадането на 5-процентната такса за новите ВЕИ проекти се очаква да отпуши реализацията им, която в момента е стопирана заради липсата на преференциална цена за изкупуването на електроенергията им. Такава има само за покривни фотоволтаични инсталации до 30 киловолта и за проектите, въведени в експлоатация до 2012 г., които имат до десетгодишни договори за задължително изкупуване на тока според мощността и вида на зеления енергиен източник. Новите ВЕИ продават само на пазарни цени и задължението им да внасят във Фонда за сигурност на електроенергийната система по 5 процента от приходите от продажбите си им отнема съществен финансов ресурс. Макар заради спада на цените на тока в кризата от Covid-19 тези такси също да са намалели, отчисленията засягат съществено бизнес моделите на екомощностите. През последната година например няма въведени в експлоатация нови възобновяеми мощности и са блокирани преговорите с банки за финансиране на такива.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?