Парламентът освободи 8 депутати, които отиват в Европарламента

Парламентът прекрати пълномощията на 8 народни представители, които бяха избрани на 20 май за български депутати в Европейския парламент (ЕП). Това реши във вторник следобед на извънредно заседание Народното събрание.  

Депутатите, които бяха освободени, са петима от ПГ на Коалиция за България - Кристиян Вигенин, Атанас Папаризов, Илияна Йотова, Евгени Кирилов и Маруся Любчева, двама от “Атака” – Димитър Стоянов и Десислав Чуколов, и Филиз Хюсменова от ДПС.

Решенията за прекратяването на пълномощията на народните избраници бяха гласувани от НС за всеки отделен евродепутат. Няколко представители на левицата и ДПС гласуваха против освобождаването на двамата от “Атака”, в което нямаше особено логика, тъй като те са избрани чрез вот на българските избиратели.

Решението кой ще наследи 8-те евродепутати в българския парламент ще бъде взето от Централната избирателна комисия.

Най-интересен е казусът кой ще влезе на мястото на петимата депутати от левицата. На мястото на Кристиян Вигенин, който бе избран от Ямбол, вероятно ще дойде зам.-областният на Ямбол Иван Иванов. След Илияна Йотова, която бе избрана в НС от 24-ти избирателен район в София, са зам.-министърът на земеделието Светла Бъчварова, която вероятно няма да се откаже от поста си, след това е евродепутатът Вигенин, следван от зам.-шефът на фонд “Земеделие” Радослав Иванов. В парламента сред депутати от левицата се говори, че той не искал да се отказва от мястото си и така може в НС да влезе отново Красимир Премянов.

Маруся Любчева от Бургаската листа освобождава място на бившия депутат от 37-ото НС Добромир Задгорски, на мястото на Атанас Папаризов може да влезе Атанаска Тенева, която е член на ръководството на БСП. Евгени Кирилов вероятно ще бъде сменен от Диана Хитова.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?