Парламентът поиска ВСС да кадрува обективно

Парламентът поиска ВСС да кадрува обективно

Народното събрание препоръча на Висшия съдебен съвет (ВСС) да промени спорните правила за избор на магистрати и да "положи усилия" тяхната работа да бъде оценявана обективно. В сряда парламентът прие отчетните доклади на ВСС и на съдебния инспекторат към съвета за 2008 година.

В последния си доклад Европейската комисия също отправи критики за начина, по който бяха избрани някои от ръководителите на съдебните институции през последните месеци. В понеделник правосъдният министър Маргарита Попова, която е и председателстваща ВСС, също заяви, че вътрешните правила на съвета трябва да бъдат променени.

Критиките на Брюксел бяха предизвикани основно заради скандалите около избора на генерал Веселин Пенгезов за шеф на Софийския апелативен съд. Преди това той беше ръководител на Софийския военно-апелативен съд и въпреки това бе предпочетен пред магистрати с много по-голям опит в цивилната магистратура.

От своя страна членът на ВСС Анелия Мингова заяви, че миналата година са образувани 28 дисциплинарни производства срещу магистрати. Тя обърна внимание на депутатите, че това е двойно увеличение спрямо 2007 година. От ВСС се похвалиха и за положените усилия всички съдилища да открият свои интернет-страници.

"Има много проблеми при формирането на органите на съдебната власт"

Пред депутатите главният инспектор Анна Караиванова каза, че през първата година от работата на съдебния инспекторат са проверени 1534 сигнала срещу магистрати и са извършени 16 внезапни проверки на съдебни институции.

"Становищата на инспектората съдействат на ВСС за съставяне на критерии за атестация на магистратите. Настоящата ни дейност има превантивен ефект", коментира Караиванова. Според нея хората в съдебната система вече са осъзнали, че върху тях ще бъде упражняван контрол.

Председателят на правната комисия в Народното събрание Искра Фидосова (ГЕРБ) обърна внимание основно върху проблемите на досъдебната фаза на разследването и липсата на бързи съдебни процеси. Тя припомни, че правителството е подготвило план за действие по тези въпроси.

Мая Манолова (Коалиция за България) обясни, че създаването на инспектората се е оказало успешно, тъй като ускорява съдебната реформа и демонстрира "отчетност и независимост".

Депутатът от РЗС Атанас Семов изрази своето недоволство от докладите, защото в тях няма "елемент на самокритика". Според него състоянието на кадрите в системата е катастрофално и липсва "политическа воля за добро правораздаване".

От "Атака" отново отбелязаха, че основният проблем на магистратурата е нейната политизация като насочи вниманието, върху избора на членове от ВСС от парламента.

Зам.-председателят на НС Екатерина Михайлова (Синята коалиция) заяви, че същинската реформа на съдебната власт може да започне едва след като прокуратурата и следствието бъдат извадени от тази система. По думите ѝ само така върху тях може да се осъществи реален парламентарен и граждански контрол.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?