Парламентът се захвана да вдига наказания

Половин година след гафа с поправката “Ванко 1”, управляващата коалиция започна да залита в другата крайност и реши да увеличи наказанията за блудство. В сряда правната комисия в парламента прие на крак увеличаване на присъдата за блудство, извършено повече от веднъж върху определено лице.

Това стана без парламентът да разполага с официално становище от прокуратурата и съда по този въпрос.

До този момент съдът можеше да присъди от 3 до 10 години затвор за този вид престъпление, докато в сряда депутатите решиха, че заслужава между 5 и 12 години затвор. С тази поправка наказанието за повече от веднъж извършено блудство надмина тази за повече от веднъж извършено изнасилване, която в момента е от 3 до 10 години затвор.

Срещу тази поправка се обяви единствено депутатът от НДСВ Борислав Ралчев, който определи решението на колегите си от управляващата коалиция като “популизъм”.

Той обаче не намери подкрепа дори сред съпартийците си. Депутатът Яни Янев (НДСВ) предупреди, че след като присъдите в Западна Европа за блудства започват от 10 години, има реална опасност България да се превърне в “офшорна зона за извършване на полови престъпления”.

В същото време правната комисия прие и на второ четене поправката на поправката “Ванко 1”. Тя предвижда значително завишаване на присъдите за склоняване към проституция или блудство. По сега действащи разпоредби лице, което бъде намерено за виновно за това престъпление, получава присъда до 3 години затвор. Сега този срок бе завишен на 5 години.

Глобата за предоставяне на помещения за полови сношения или блудства бе вдигната до 10 хиляди лева. При наличие на склоняване към проституция или блудство с користна цел наказанието ще е затвор от 2 до 8 години ( в момента е между 1 и 6 години).

Драстично се увеличава глобата за склоняване към проституция чрез употребата на дрога – до 100 000 лева - при сегашна максимална санкция  15 000 лева.

Зам.-министърът на правосъдието Ана Караиванова представи на депутатите статистика за осъдените по чл. 155, по който бе съден и Иван Главчев – Ванко 1. През цялата 2006 година 57 лица са получи присъди до 3 години затвор за склоняване към проституция като от тях 28 са осъдени условно, 14 души са получили присъди между 3 и 15 години лишаване от свобода, 11 са глобени а трима са осъдени на пробация.

Споделяне

Още от България