Парламентът уволни без дебати Георги Гатев от Бюрото за контрол на СРС

Управляващите отново отказаха да изслушат зам.-шефа на органа

Снимка: БГНЕС

Парламентът прекрати в четвъртък предсрочно мандата на зам.-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Георги Гатев, чийто достъп до секретна информация бе отнет от ДАНС миналото лято по инициатива на прокуратурата.

Депутатите взеха решението единодушно със 111 гласа "за" от 111 гласували. Гласуването мина без нито едно изказване, с което казусът бе затворен, както и започна - при пълна липса на информация от институциите.

Единствено Славчо Велков от БСП предложи колегите му да допуснат в пленарната зала Гатев и евентуално да го поканят за изслушване, за да изложи фактите по случая от своя гледна точка, но управляващото мнозинство отхвърли идеята.

Тя бе подкрепена единствено от левицата и ДПС. Гатев бе избран за член на Бюрото именно от квотата на Движението за права и свободи, но въпреки това до този момент нито един негов депутат не намери за необходимо да коментира случая.

По същия начин се разви сценарият и в ресорната комисия за контрол на службите и СРС-тата преди седмица, където ГЕРБ и "Обединени патриоти" отново отхвълиха предложението на Велкков за излушване на Гатев и председателя на Бюрото Бойко Рашков. Основният мотив за отказа им бе, че по казуса има окончателно решение на Върховния административен съд (ВАС), с което отнемането на секретния му достъп е потвърдено и депутатите са длъжни да се съобразят и да уволнят зам.-шефа на Бюрото.

Показателно е нежеланието на Народното събрание изобщо да се занимае с многобройните твърдения на Рашков, че атаката на прокуратурата и ДАНС срещи вече бившия му заместник всъщност цели блокиране на контрола над СРС-тата. Това, на практика, вече е факт, тъй като от четиримата останали членове на Бюрото, двама са представители на управляващата коалиция и могат да бламират всяко решение на иначе уж независимия по закон орган.

Първото действие от цялата тази сага бе на прокуратурата, която съобщи, че предлага на ДАНС да лиши юриста от достъп до секретна информация заради негови контакти с обвиняеми, които пускали молби до Бюрото, за да проверят дали са подслушвани незаконно. Агенцията светкавично изпълни волята на държавното обвинение, въпреки че голяма част от твърденията на разследващите бяха опровергани.

Последва и отказ на ДКСИ да отмени решението на ДАНС, като това решение бе взето в рамките на едно-единствено заседание, а мотивите за него бяха засекретени и от комисията отказаха да ги предоставят на медиите. В крайна сметка ВАС окончателно потвърди, че секретният достъп на Гатев правилно е бил отнет от ДАНС, като мотивите на съда също останаха тайна за обществото.

Развоят на случая провокира междуинституционален скандал, като Рашков на няколко пъти заяви, че случаят с Гатев е атака срещу контрола на СРС-тата въобще. Той дори изнесе данни за злоупотреби с подслушвание на политици, магистрати и журналисти пред парламента, които бяха отречени от главния прокурор Сотир Цацаров, шефа на ДАНС Димитър Георгиев и вътрешния министър Валентин Радев. Именно агенцията беше посочена от Рашков, като отговорна за най-голям процент от нарушенията със СРС-та.

Както Mediapool вече писа, конфликт между Бюрото и прокуратурата действително има и той датира още от 2015 г., когато във връзка с проверка по делото "КТБ", в която участва Гатев, главният прокурор публично допуска, че зам.-шефът на Бюрото проявява "нездрав интерес" към доказателствата по мегаделото за срива на банката.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?