ДАНС махна човека на ДПС в Комисията за контрол на подслушването

Георги Гатев

ДАНС отне в четвъртък достъпа до класифицирана информация на заместник-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) Георги Гатев.

Решението на ДАНС означава на практика освобождаване на Гатев от позицията. Председателят на Бюрото Бойко Рашков отказа в четвъртък да коментира темата. Мотивът на ДАНС е, че Гатев е ненадежден и не може да пази информация.

Той ще обжалва пред Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), а след това и пред тричленен състав на Върховния административен съд. Решението на тричленния състав ще е окончателно.

Жалбата му до съда не спира изпълнението на решението за отнемане на допуска и той няма да може да остане на работа в институцията. Ако и съдът потвърди решението, Гатев няма да има право три години да заема длъжност, свързана с класифицирана информация.

Атаката срещу Георги Гатев бе започната преди три дни от прокуратура, която поиска от ДАНС отнемане на достъпа му до класифицирана информация заради срещи с подсъдими и обвиняеми. Те искали от него съдействие за подаване на заявление за проверка дали са били подслушвани или следени от властите.

Единият е варненският съдия Светлозар Георгиев, който гледа делото за рекет срещу Веселин Марешки. Другият е плевенският прокурор Димитър Захариев, който бе арестуван в съдебна зала. Третият е пловдивският прокурор Росен Каменов, който бе уличен в лобиране за обвиняеми за данъчни престъпления.

Георги Гатев не отрича за срещите, но твърди, че най-нормалното нещо е членовете на бюрото за СРС да се срещат с обвиняеми и подсъдими. Той напомни, че бюрото извършва проверки предимно по молби на лица, които са били обвиняеми или подсъдими.

Гатев влезе във ВСС и Националното бюро за контрол на СРС с подкрепата на ДПС. Отнемането на достъпа до секретна информация за членовете на Бюрото за СРС означава и отстраняване от работата в институцията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?