Парламентът замени затвора за пияни шофьори с глоби

Парламентът декриминализира шофирането с концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 промила и записа строги санкции в Закона за движение по пътищата, за да може шофьорите употребили алкохол да бъдат наказвани по-бързо и ефективно.

Който е заловен да шофира с концентрация на алкохол в кръвта си над 1.2 промила се лишава от правото да управлява МПС за срок до три години и глоба от 500 до 1000 лева. Когато нарушението е извършено повторно наказанието е лишаване от правото на управление за срок от 1 до 5 години и глоба от 1000 до 1500 лева.

Досега за подобно деяние по Наказателния кодекс се предвиждаше затвор от 1 година. Това обаче ставаше бавно и е трудно доказуемо, затова парламентът декриминализира деянието, за да могат санкциите да се налагат по-бързо и ефективно.

Сега вече в НК ще бъде записано, че който управлява с концентрация на алкохол в кръвта над 0.5 промила и ако в периода две години преди това е санкциониран два пъти за подобно деяние ще бъде наказан с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 500 до 2000 лева.

Още от България