Партиите си размениха декларации и обвинения заради изборите

БСП: "Има заплахи за демокрацията"; ГЕРБ: "По кой кодекс са изборите, кой назначи ЦИК?"; РБ: "Разширихме подкрепата, продължаваме реформите"; ДПС: "Вотът прелегитимира ГЕРБ като управляваща, но не и коалицията"

Михаил Миков с декларация от парламентарната трибуна, сн. БГНЕС

В първия си пленарен ден след местните избори в неделя основните политически партии си размениха от парламентарната трибуна декларации с обвинения за неуредиците в изборния ден и след него. Тон дадоха от БСП, чийто лидер заговори за подмяна на гласовете на хората и манипулация на изборния резултат. От ГЕРБ отвърнаха с въпроса по чий изборен кодекс бяха проведени изборите и кой назначи Централната избирателна комисия. От Реформаторския блок подчертаха разширената подкрепа на избирателите и се зарекоха да продължат още по-ангажирано и по-резултатно започнатите реформи. От ДПС повториха тезата си, че вотът е прелегитимирал ГЕРБ като управляваща партия, но не и цялата управляваща коалиция.

Миков: Това бяха най-мръсните избори

От "БСП лява България" призоваха президента да свика Консултативния съвет за национална сигурност /КСНС/, който да обсъди заплахите пред демокрацията в България. Това обяви в декларацията си председателят на парламентарната група Михаил Миков. По думите му хората виждат все по-малко надежда за бъдещето на демокрацията в България, защото "това, което се случва през последните пет-шест години, убива демокрацията у нас, отчуждава хората от политическата система и поднася на тепсия управлението на държава и общини на неполитически субекти и представители на големи икономически интереси, много често стоящи на сянка".

Миков заяви, че изборите на 25 октомври са били безпрецедентна демонстрация на незачитане на гласа на хората, не само чрез купуване на гласове и корпоративен вот. Това, което се случи, беше чиста и проста нагла подмяна на гласовете на хората и манипулация на изборния резултат според исканията на една партия, каза Миков.

Той отбеляза, че няма по-лошо обезпечени от техническа гледна точка и организация избори. По думите му ЦИК практически е абдикирала и е отказала да обявява избирателната активност в изборния ден. "И до днес няма данни за избирателната активност в страната, но има данни за това коя партия колко процента от гласовете печели на национално ниво", коментира Миков.

Това бяха най-мръсните избори след 1989 г. у нас, заключи Миков и добави, че хората все повече разбират, че нищо не зависи от тях. По думите му изчезването на демокрацията у нас застрашава гражданския мир, обществения ред, правата и интересите на българските граждани.

ГЕРБ: По кой Изборен кодекс направихме тези избори, кой назначи ЦИК

По кой Изборен кодекс направихме тези избори, чия беше ЦИК и кой я назначи. Тези въпроси от името на ПГ на ГЕРБ постави в отговор на обмвиненията от парламентарната трибуна заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева.

Михаил Миков, Мая Манолова, които бяха председател и заместник-председател на 42-то Народно събрание, формираха правителство със златния пръст на Волен Сидеров, на когото днес не искат да вземат имунитета, посочи тя и припомни за протестите срещу кабинета "Орешарски", продължили около година и половина.

На депутатите от БСП Караянчева каза, че тяхната декларация е учудваща и е опит да се отклони вниманието от слабите резултати, отчаян вик на една отиваща си столетница.

Тези избори показаха, че хората успяха да се отърсят от вас и да разберат, че има партия, която действително може да движи развитието на България напред, заключи Цвета Караянчева и попита социалистите защо, след като са имали, не са подали сигнали за купуване на гласове където трябва.

Вие нямахте политик в полза на хората, заяви депутатът от ГЕРБ. Тя даде пример - на призива ѝ в Кърджали към БСП да излязат и да водят кампания, за да може да се увеличи броят на общинските съветници и да се намали хегемонията на ДПС в Общинския съвет, от левицата са излезли с декларация, подписка за отделяне на селата от града. "Те не правят реална политика, те търсят популизъм и сега се получава така, че отново има мнозинство в Общинския съвет в Кърджали", обърна се към социалистите-депутати Караянчева.

Местните избори затвърдиха и разшириха подкрепата за Реформаторския блок

Местните избори затвърдиха и разшириха подкрепата за Реформаторския блок и по този начин потвърдиха желанието на нашите избиратели да продължим още по-ангажирано и по-резултатно започнатите реформи, заяви зам.-председателят на Народното събрание Иван Иванов в декларация от името на ПГ на Реформаторския блок.

По думите му "тотален крах" са претърпели внушенията на някои опозиционни партии, че блокът ще се провали на изборите и управляващото мнозинство ще трябва да се прекроява. Ние получихме силен политически сигнал от нашите избиратели, че намерението да реформираме сектори като правосъдие, здравеопазване, отбрана, образование, администрация, са безалтернативни и поведението ни като част от управляващото мнозинство е адекватно на вътрешните и външните предизвикателства пред държавата, заяви Иванов.

От РБ отчетоха, че блокът е получил сериозно присъствие в общинските съвети. По думите на Иванов РБ и ГЕРБ единствени са разширили подкрепата си след парламентарните избори, а "добронамерена конкуренция" вътре в управляващата коалиция е направила така, че в почти всички областни градове управлението вече е дясно. В столицата и в някои от най-големите областни градове РБ е втора политическа сила и измества БСП, заяви Иванов. Той допълни, че в Кърджали РБ за първи път има общински съветници, а в Шумен са далеч преди ДПС в общинския съвет. ДПС постигна най-малкото от традиционното си и се затвърди като партия с регионално значение, заяви Иванов.

От РБ поздравиха ГЕРБ за силния им резултат на местните избори. Като техни коалиционни партньори ги уверяваме, че това още повече ще повиши нашите изисквания за забързване и разширяване на обсега на реформите, допълни Иванов.

Той посочи като общ враг лошата организация на изборите и случилото се в зала "Арена Армеец". Според него всички политици трябва да се извинят на хората, които са били оставени да страдат там. Подобна архаична форма на боравене с писмена документация е бумащина, която допълнително засилва нуждата от електронното гласуване, каза Иванов и допълни, че парламентът категорично трябва да го подкрепи чрез промяна в законодателството.

ДПС: Вотът прелегитимира ГЕРБ като управляваща, но не и коалицията

Избирателят прелегитимира ГЕРБ като управляваща политическа сила, но не смятам, че вотът на българските граждани прелегитимира управляващата коалиция като цяло. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

Местан повтори тезата си, че местните избори са задали нова политическа реалност и след тях "РБ повече няма да има аргументи да се държи рекетьорски и спрямо премиера, и спрямо останалите политически сили".

От друга страна, резултатът от местните избори показвал преутвърждаване на ДПС като системната либерална партия на България.

"ДПС проведе чиста политическа кампания със своите идеи, с тезата, че България не е само София, спечелихме огромно доверие на избирателите и от малките общини, запазихме областния център Кърджали", заяви Местан. Дали сме регионална партия, това е още едно мечтание, което не се покрива с реалността, каза той и допълни, че ДПС отдавна е разширила географията си.

Ще продължаваме да бъдем един от основните политически гаранти за нормалното развитие на българския политически процес и на България като нормална европейска демокрация, без рекетьорски и без ултранационалистически примеси, завърши изказването си Местан.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?