Партията на Кунева панически се разграничава от свои кадри, свързани с кабинета "Орешарски"

Членовете на ДБГ призовани да не поемат никакви постове в политическите кабинети на правителството

Партията на Кунева панически се разграничава от свои кадри, свързани с кабинета "Орешарски"

Людмила Елкова и проф. Камен Велев, чиято дъщеря Зинаида Златанова беше назначена за вицепремиер, са освободени от постовете си, а членството им в "Движение България на гражданите" (ДБГ) беше прекратено. Това обявиха от пресцентъра на партията на Меглена Кунева във вторник.

За раздялата със секретаря на ДБГ Людмила Елкова бе съобщено в понеделник, след като се появиха информации, че с нея се водят разговори за зам.-министър на финансите в новото правителство. Проф. Велев, който е учредител на ДБГ, излиза от партията заради дъщеря си Зинаида Златанова, която е министър на правосъдието и вицепремиер.

"Още на 29 май 2013 г. Националният съвет на "Движение България на гражданите" излезе с декларация, в която ясно заяви своето намерение да бъде категорична опозиция на правителството на БСП, ДПС и "Атака", ръководено от Пламен Орешарски. Тази позиция на партията не се е променила и не подлежи на промяна”, се казва в съобщението от вторник.

Членовете на движението бяха призовани да не приемат никакви постове в политическите кабинети на правителството. Категоричното решение на ДБГ е, че всеки, който го направи, спира да е част от партията.

Позицията на ДБГ вероятно е провокирана и от нападките на РЗС, че "партията на Кунева се е договорила с БСП, ДПС и "Атака" и участва като четвърти коалиционен партньор в новата тройна коалиция". Повод за това "заключение" на Яне Янев е общата кандидатура на БСП и "Движение България на гражданите" за кмет на Варна. И двете партии подкрепят кандидатиралия се като независим доц. Христо Бозов.

РЗС обявиха не само Зинаида Златанова като "квота" на ДБГ в кабинета "Орешарски", но и министъра на културата Петър Стоянович, който бе учредител на ДБГ, но се оттегли още в началото, както и "половинката му Мария Дивизиева, която е била началник-щаб по време на президентската кампания на Меглена Кунева".

РЗС твърдят, че Нено Димов – член на националното ръководство на ДБГ, бил "договорен" за зам.-министър на околната среда или земеделието, а освен това вървели преговори за още позиции, за които Яне Янев обещава да "информира гражданите".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?