Партията на Меркел подкрепи коалиционното споразумение

Партията на Меркел подкрепи коалиционното споразумение

Делегатите на конференция на Християндемократическия съюз (ХДС), чийто председател е канцлерката Ангела Меркел, подкрепиха съставянето на коалиционно правителство с Германската социалдемократическа партия (ГСДП), предаде Франс прес.

"Коалиционното споразумение е одобрено от присъстващите 975 делегати с 27 гласа против", обяви след гласуването на конференцията в Берлин членът на партийното ръководство Армин Лашет, цитиран от Франс прес.

Гласуването на делегатите на ХДС е предпоследна стъпка по пътя към бъдещия кабинет. Сега последната дума е на ГСДП, чиито членове гласуват от 20 февруари до 2 март по коалиционното споразумение с консерваторите. В този вот участват над 460 000 души.

Партията ще обяви решението им на 4 март.

На конгреса си в Берлин ХДС избра съюзничката на Меркел Анегрет Крамп-Каренбауер за свой генерален секретар, предаде Ройтерс.

"Вече не е достатъчно да се сочи някого с пръст и да се казва, че той или тя трябва да поема отговорност. Затова сега аз поемам отговорността и се поставям в услуга на партията", заяви Крамп-Каренбауер.

Анегрет Крамп-Каренбауер досега бе премиер на малката западна провинция Саар. Тя заяви, че иска да укрепи ХДС като центристка партия. Така тя застава на позицията на Меркел срещу техни опоненти, които искат партията да заеме по-десни позиции, за да си върне избирателите, които се преориентираха към крайната десница, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа