Партията на Меркел понесе тежък удар на изборите в Берлин

Антиимигрантската Алтернатива за Германия проби и в столицата, готви се за Бундестага

Партията на Меркел понесе тежък удар на изборите в Берлин

Представянето на консервативния Християндемократически съюз (ХДС) на германската канцлерка Ангела Меркел на изборите в Берлин е най-слабото в историята на партията, съобщи ДПА.

ХДС получи само 17.6 на сто от гласовете в сравнение с 23.3 на сто на изборите през 2011 г.

Берлинският кмет Михаел Мюлер и Германската социалдемократическа партия (ГСДП), чийто член е управляващият вече 15 години кмет, постигнаха победа с 21.6 на сто от гласовете.

"Постигнахме целта си", заяви Мюлер пред привърженици, въпреки че ГСДП също отбеляза най-слабия резултат в историята си на регионални избори в Берлин. "Имаме мандат да създадем регионално правителство", каза той.

Успехът на Алтернатива за Германия обаче означава, че досегашната коалиция на ХДС и ГСДП вече няма мнозинство в регионалния парламент. Възможно е Мюлер да бъде принуден да създаде нова трипартийна коалиция със Зелените, получили 15,2 на сто от гласовете и с радикалната лява партия Левите, получила 15,6 на сто. Либералната центристка партия Свободни демократи получи 6,7 на сто от гласовете, преодолявайки 5-процентовата бариера. Избирателната активност достигна 66,9 на сто.

Благодарение на напрежението, предизвикано от бежанската криза, настроената срещу чужденците партия Алтернатива за Германия получава 14.2 на сто от гласовете, показва преброяването на гласовете.

Антиимигрантската партия, която шокира политическия истеблишмънт миналия месец, като спечели 21% на изборите в Мекленбург-Предна Померания, вече присъства в местните парламенти на 10 от 16-те провинция на страна.

Резултатите в Берлин обаче са известно облекчение за канцлерката и съюзниците ѝ, защото крайнодясната партия постигна значително по-малко от очакваното. Преди дни се очакваше Алтернатива за Германия да се окаже на трето място. Вместо това тя остана на пето, след Германска социалдемократическа партия (ГСДП), ХДС, Зелените и партия Левите.

Въпреки че не постигнаха целта си да съберат 20% от гласовете, антиимигрантите са на път да си осигурят представителство и в националния Бундестаг на изборите следващата есен и да станат първата крайнодясна партия в парламента след Втората световна война, отбелязва "Файненшъл таймс".

Резултатът в Берлин показва, че партията не е толкова популярна в града, колкото на други места, но въпреки това получи значителна подкрепа, предимно в крайните квартали на някогашния Източен Берлин.

Алтернатива за Германия бе основана през 2013 година и залага на силна атака срещу политиката на Меркел за прием на бежанците, като експлоатира обществените притеснения около интеграцията на мигрантите.

"Успехът на "Алтернатива за Германия" (АзГ) на изборите в Берлин в неделя означава, че тя ще бъде трета политическа сила след федералните избори догодина", заяви заместник-председателят на дясната популистка партия Беатрикс фон Щорх.

"През 2017 година ще видим Ангела Меркел да се бори за политическото си оцеляване, а АзГ ще е станала трета политическа сили в Германия. Най-малкото", посочи Фон Щорх, която е регионален партиен лидер за Берлин.

По думите ѝ днес се разгаря състезанието между АзГ и Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Меркел за "ръководство над лагера на средната класа".

Берлин е десетата германска провинция (бел.ред. от 16), в която Алтернатива за Германия печели места в регионалния парламент и изглежда, че има достатъчна подкрепа, за да влезе в националния парламент догодина, отбелязва и в. "Ню Йорк таймс".

"Успехът на Алтернатива за Германия е тревожен сигнал, показващ, че фактът, че обществото е либерално и ще остане такова, не може да се приема за даденост. Не може да се приема за даденост и че малцинствата (не само бежанците) са и ще бъдат уважавани", коментира Хериберт Прантъл, журналист в мюнхенския всекидневник "Зюддойче цайтунг", пред американското издание.

Постижението на крайнодясната партия показва чувствителността на част от германското обществено мнение към темите, които днес са водещи както в Германия, така и в други европейски страни - имиграцията, тероризма и идентичността, отбелязва френският в. "Монд". Но то се вписва и в едно по-общо движение, за което изборите в Берлин са само симптом. Основните му жертви са управляващите партии, а печелят преди всичко партиите, които не участват във властта, подчертава изданието. Това се вижда и от постижението на партия Левите (наследник бившите комунисти от бившата ГДР), която спечели 4 процентни пункта повече в сравнение с изборите през 2011 г., както и успеха на либералната партия Свободни демократи, която успя да премине 5-процентовата бариера.

Меркел пое отговорността

Ангела Меркел пое отговорността за лошото представяне на своя Християндемократически съюз (ХДС) на регионалните избори в Берлин, предаде Ройтерс. Застанала до кандидата на ХДС за столичен кмет Франк Хенкел, федералният канцлер отбеляза, че вотът на берлинчани е зависел от много местни проблеми, но призна, че нейното решение за отваряне на границите на Германия за над милион мигранти също е било фактор. "Поемам отговорността като партиен лидер и канцлер" заяви тя.

Меркел добави, че ако беше възможно, би върнала времето назад, за да се подготви по-добре за мигрантския поток и че ако е знаела каква промяна в миграционната политика искат хората, тя е щяла да се вслуша. Звучейки доста отстъпчиво, според Ройтерс, Ангела Меркел каза, че ако желанието на народа на Германия е страната да не потъне в безконтролна и нерегулирана миграция, тя "ще се бори за това".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят