Партията на Яне Янев с нови разкрития какво се случвало в спецслужбите

В ДАНС като агенти се назначават роднини, а се уволняват квалифицирани служители на бившата Национална служба "Сигурност" (НСС), разкриха на специална пресконференция в неделя членовете на РЗС Тодор Великов и Емил Василев. Същевременно на високи постове в Държавната агенция за национална сигурност са назначавани близки или роднини на политици, прокурори, представители на ръководството на ДАНС.

От партията обясниха схемата, по която ставали съкращенията на служителите от бившата НСС. Обявявано им било, че предстои съкращаване, и им предлагали да бъдат преназначени. За целта се създавала специална структура, в която са назначавани, а след това цялата нова структура бивала закривана, посочи Емил Василев. По думите му това се правело, за да не могат съкратените да съдят агенцията за неправомерно уволнение.

В РЗС разполагали и с информация за кражби в резиденцията в Банкя, докато е ползвана от ДАНС през последните две години като център за обучения, съобщи Тодор Великов.

Информацията за назначенията и кражбите били предоставени на представителите на РЗС от хора, дошли в приемната на партията или били изпратени в писмен вид, каза Тодор Великов.

От РЗС питат вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, отговарящ за ДАНС, какво е правил бившият депутат Атанас Атанасов, който в момента работи в управата на държавната фирма "Информационно обслужване" АД, в кабинета на председателя на агенцията Цветлин Йовчев в неработни дни.

Къде за тази една година е парламентарната комисия за контрол на ДАНС, попитаха още от партията, която от създаването си досега винаги категорично е отричала да има каквито и да било връзки със службите за сигурност, и по-специално ДАНС. Според представителите на партията в момента комисията не изпълнявала функциите и задачите, за които е създадена.

Споделяне

Още по темата

Още от България