Първа сделка от времето на Кучма обявена за незаконна

Киевски съд обяви за незаконна приватизацията на най-големия стоманодобивен комбинат в Украйна, откривайки по този начин пътя към нейното анулиране.

Компанията "Криворижсталь" миналата година бе продадена за 800 млн.долара на консорциум, в който влизаше роднина на бившия президент Леонид Кучма. Бе отхвърлена двойно по-голямата оферта от 1.5 млрд. долара на холандската компания Митал стийл, която кандидатстваше заедно с Ю Ес Стийл.

Кореспондент на ББС посочва, че решението на съда е първа победа за новото украинско правителство.

Вчера новият украински президент Виктор Юшченко заяви, че държавата ще си върне собствеността върху 30 предприятия, а министър-председателят Юлия Тимошенко разказа за плановете на правителството да преразгледа законността на приватизацията на 3000 предприятия. Нейното изказване днес бе разкритикувано от президентския съветник Александър Пасхавер, според когото то не е балансирано и е твърде тревожно за инвеститорите.

Днес министърът на финансите на Украйна Виктор Пинзеник каза, че само съдът ще реши кои предприятия в страната могат да бъдат реприватизирани.

Министърът уточни, че никой не би могъл да каже колко точно приватизирани украински предприятия ще бъдат върнати в ръцете на държавата.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?