Първан Симеонов: Съмнявам се, че Пеевски е прежален

Борисов привикна с постоянното спазаряване, изнудване и протести

Сн.: БГНЕС

Борисов от известно време казва на ДПС, че няма нищо против сътрудничеството между двете формации в ключови моменти. ДПС обаче също изпраща сигнал, че няма нищо против взаимодействие с Борисов, каза социологът Първан Симеонов в коментар за отношенията между двете партии.

"Съмнявам се, че Пеевски е прежален. Ако човек погледне медийната среда в България, ще види как определени медии говорят за сегашното управление. "Услужливо" е най-меката дума", заяви изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" пред БНР в петък.

Наскоро премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов съвсем ясно обяви, че партньорите му в управлението "трябва да благодарят на ДПС за правителството" и че ДПС ще стане приемливо за разговор с другите партии, едва когато Пеевски не е народен представител.

Според Първан Симеонов превръщането на Пеевски в символ измества фокуса на вниманието от останалите проблеми, с които е свързано ДПС, и така се явява крачка към "едно допълнително отваряне на вратата" между ДПС и ГЕРБ.

Коментирайки започващия протест на полицаи и военни срещу условията за пенсиониране, социологът прогнозира, че протести на различни групи ще има и занапред, но това не заплашва кабинета.

"Не изключвам и занапред да продължат протестите на една или друга група, защото са отнети някакви привилегии. Изключвам другата тема, че някак си страшно е полицаите да излизат на палатки. Хората мислят за полицията през личния пример. Когато полицаят е на палатка, крадецът е в къщата ми", каза той.

"Борисов като че ли привикна с тази роля на постоянно спазаряване, постоянно изнудване, постоянен протест – било то протест под прозорците му или протест там, където се договарят коалиционните работи. Той доби една гъвкавост, която се благоприятства и от това, че повечето от малките партии много добре си правят сметката, че също не бива да бъдат кой знае колко резки в движенията си, защото ще изпаднат от властта. На всичко отгоре няма и кой знае колко ярка обществена алтернатива в момента", заяви още Първан Симеонов.

"Вижда се, че пенсионната реформа, която беше приета, в крайна сметка стана жертва на тази сложна плетеница от партийни интереси. Не сме и очаквали друго. От месеци си говорим, че консенсусно и трудно съставено правителство не предполага кой знае колко голям замах", каза социологът.

Симеонов отчете, че в реформата липсват реални стъпки за елиминиране на доста ранното пенсиониране, а степента на социалност вероятно не задоволява и авторите ѝ.

В коментар на процесите в левицата той каза, че Сергей Станишев може да остане в историята на БСП като последния лидер, събрал близо 1 000 000 гласа. Партията още не е решила проблема с лидерството, но това е най малкият проблем пред нея, защото, според Симеонов, "тя влиза в синия сценарий, който познаваме отреди години".

"Когато не успяваш да създадеш адекватен политически продукт, когато дневният ти ред е отминал, има нови обществени проблеми за решаване и нови обществени групи, на които да говориш, а ти не можеш, това означава, че може да загубиш величината си и от основна партия в страната си да се превърнеш в по-малка", каза Първан Симеонов.

Споделяне

Още по темата

Още от България