Първанов: Кампанията за ЕП да не е вот "за" или "против" кабинета

Първанов: Кампанията за ЕП да не е вот "за" или "против" кабинета
Президентът Георги Първанов заяви във вторник, че ще сгрешим, ако кампанията за изборите за ЕП се превърне просто във вот "за" или "против" правителството. Още по - фатално според държавния глава би било, ако се падне на нивото "за" или "против" една или друга личност.

На съвместна пресконференция със словенския президент Данило Тюрк, който е на посещение у нас, Първанов посъветва водачите и участниците в отделните партийни листи за евроизборите да наблегнат на темите от истинския европейски дебат, защото така ангажиментът на избирателите ще бъде много по-голям и ще има по-висока изборна активност.

"Българските политици сме виновни, че все още у нас не се е състоял истинският европейски дебат за функционирането на институциите, разширяването, темата за сигурността на Общността и на отделния европеец", посочи Първанов.

Членството на България в ЕС до този момент бе белязано от безпрецедентното замразяване на евросредства заради корупция и според опозицията и анализатори това е основната европейска тема за България.

Първанов отбеляза, че отблокирането на 115 млн. евро по програма ИСПА миналата седмица е добра новина, но споделял сдържаното удовлетворение на част от изпълнителната власт. Според него това е окуражаващ знак от ЕК за работата на правителството и особено на екипа, който имаше за задача да преодолее тези въпроси.

"Ние сме с ясното съзнание, че ни предстои още доста работа, за да можем да отговорим на допълнителните изисквания и да може този много важен ресурс, какъвто са еврофондовете, в условията на криза да бъде използван по предназначение. Ние сме длъжни да гарантираме, че средствата на европейските и на българските данъкоплатци ще бъдат използвани точно, прозрачно, по предназначение" , каза президентът Първанов.

Президентът на Словения Данило Тюрк заяви от своя страна, че е много важно в предизборната кампания за Европейски парламент да се дискутират въпросите както от вътрешната, така и от европейската политика.

Кампанията не бива да се насочва само към вътрешните въпроси, за да не се превърне в увертюра за националните избори, добави той.

Споделяне

Още от България