Първанов отхвърлил кандидат на МО за шеф на военното разузнаване

Първанов отхвърлил кандидат на МО за шеф на военното разузнаване

Президентът Георги Първанов е отхвърлил кандидатурата на министъра на отбраната Аню Ангелов за началник на служба "Военна информация". Номинацията бе одобрена от правителството и в пакет с още три предложения за заемане на висши военни длъжности бе изпратена на "Дондуков" 2 за съгласуване. Останалите три номинации бяха одобрени.

В началото на юли началникът на военното разузнаване ген. Пламен Студенков подаде оставка поради навършване на пенсионна възраст. Това той стори под натиск от страна на министъра, защото формално едва в късната есен изпълва годините за пенсия.

В сряда пред Нова телевизия министър Ангелов отказа да назове името на отхвърления кандидат за поста на Студенков с мотива, че това не е в интерес на самия човек.

"Няма смисъл да споменавам имена, безсмислено е кого съм предложил и кой не е съгласуван. Просто е безсмислено и не е в интерес на самия човек, за когото става дума", обясни министърът.

От думите му се разбра, че за поста той е предложил човек, външен на военното разузнаване, а военният кръг около бившия началник на службата Студенков и около началника на кабинета на президента и бивш шеф на Генщаба Никола Колев е държал вътрешен на службата човек да заеме поста.

"Аз не бих държал никога началника на служба "Военна информация" 8 години на тая длъжност (ген. Студенков оглавява службата през 2002 г. - бел. ред.). Това е една безкрайна рутина и най-важното, че постепенно "Военна информация" се е затворила като черна кутия, в нея никой не влиза. Дори ВКР, всесилното, както казват, не влиза, ДАНС не влиза и инспекторатът на Министерството на отбраната не влиза", обясни Ангелов и се зарече положението да бъде променено.

"Това ще бъде разрушено. Не може да съществуват такива черни кутии, в които нищо не знаеш какво става. И затова искам да вкарам външен човек там, а не това, което ми се предлага, който през цялата служба е бил в разузнавателно управление и който няма начин да не бъде свързан по някакъв начин с досегашното ръководство", обясни ситуацията министърът.

Аню Ангелов каза още, че връщането на предложението за съгласуване е извършено без никакви мотиви от страна на президента.

"По принцип президентската институция няма навика да мотивира защо съгласува или не съгласува", каза той.

Министърът дипломатично отхвърли предположението за поредно търкане между президентската институция и ръководството на Министерството на отбраната. Преди Гергьовден от "Дондуков" 2 бе забавено съгласуването на предложенията на правителството за повишаване в звания на висши военни, което остави впечатлението за напрежение между върховния главнокомандващ и военния министър.

"Не става въпрос за търкания, става въпрос за принципи. Някои държат обезателно от разузнавателната служба да е следващият директор. Не мога да разбера мотивите защо не трябва да е външен човек, като е имало случаи - в тази служба са отивали абсолютно външни хора", обясни Ангелов.

Той обяви, че въпреки обструкциите от президентството на следващото заседание на правителството на 4 август преди ваканцията на министрите той ще предложи лице, "независимо дали то е съгласувано, или не е съгласувано".

Министърът призова, ако отново има възражение, президентът да обяви мотивите си. "И след това вече, когато се отказва едно решение на Министерския съвет, се надявам то да бъде мотивирано от президентската институция", заключи Ангелов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?