Първанов открива улица "България" в Босна

Президентът Георги Първанов пристигна в петък на официално посещение в Босна и Херцеговина по покана на председателя на Председателството на Босна и Херцеговина Сюлейман Тихич. През първия ден на визитата Първанов участва в церемониите в град Мостар, а в събота ще открие улица "Република България".

Интензивната програма предвижда той да се срещне с президента на Сърбия и Черна гора Светозар Марович, с генералния директор на ЮНЕСКО Коичиро Мацуура и с председателя на Европейската банка за възстановяване и развитие Жан Люмиер, които също ще присъстват на церемонията по откриването на възстановения мостарски каменен мост.

Първанов ще има и срещи още с генералния секретар на Съвета на Европа Валтер Швимер и с командващия силите на НАТО за стабилизиране на Босна Върджил Покет.

Посещението на българския държавен глава, който се придружава от съпругата му Зорка Първанов, ще продължи в Сараево. Според програмата Георги Първанов се очаква да води разговори в председателството на Босна и Херцеговина и с председателстващия Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Аднан Терзич. Предвижда се президентът да открие улица "Република България", и да се срещне с българския батальон в Бутмир.

Споделяне

Още от Балкани