Първанов подписва за генералите, скандалът бил „малко измислен”

Първанов подписва за генералите, скандалът бил „малко измислен”

Президентът Георги Първанов обяви, че ще подпише указа за повишаване в звание на висши военни, върнат по-рано от самия него.

"Според мен това е малко измислен скандал", коментира Първанов в неделя по време на матине по повод 90-годишнината на поета Валери Петров.

"Ще подпиша указите за повишенията на новите генерали, защото не съм аз този, който прави инат. По-скоро от другата страна има подобно поведение", коментира президентът.

Според него проблемът на армията не са пагоните и лампазите, а ниският бюджет на армията, за който отговорност носи министърът и сегашното управление. Първанов каза, че трябва да се намери начин да бъде увеличен бюджетът на Министерството на отбраната, който е сред най-драстично орязаните.

В петък министърът на отбраната Аню Ангелов се оплака, че президентът блокира висшите назначения в армията заради отказа на министъра да включи в списъка лансиран от президента за повишение човек. Според запознати става въпрос за Николай Николов, съветник на президента по военната сигурност.

Ангелов обясни, че е бил против това предложение и то е било обсъдено на извънредно заседание на Съвета по отбраната, където девет души са били против  и само двама са го подкрепили. Затова във втория вариант на предложението за повишаване в звание на висши военни, името на лансирания от Първанов човек, не е попаднало. Ангелов се съобразил с други предложения на държавния глава и ги отразил във втория вариант на списъка. Президентът обаче върнал целия пакет от 21 предложения.

Премиерът Бойко Борисов заяви в събота, че се надява президентът Георги Първанов да подпише указите за повишаване, въпреки че не е удовлетворено едно от неговите предложения.

Борисов се разграничи от конфликта, като обясни, че се бил застъпил за човека на Първанов, генералитетът обаче бил категорично против тази кандидатура.

В неделя Първанов внесе нов елемент в сюжета, като обяви, че с указа, определящ длъжностната структура във военното командване министърът на отбраната най-напред бил предложил да се свали нивото на началниците на видовете въоръжени сили от генерал-лейтенант на генерал-майор. Президентът оцени това предложение като опит да се направи стъпка за сериозна промяна в състава на военното ръководство. Самите предложения за конкретните повишения водели към "генерална подмяна" на състава на висшето военно ръководство.

"След моята категорична реакция, моите виждания бяха възприети, така че аз съм удовлетворен", каза Първанов.

По повод отказа за повишаване от контраадмирал на вицеадмирал на съветника си по военната сигурност Николай Николов, Първанов предположи, че той е заради това, че Николов се е противопоставил на промените в закона за отбраната, по-специално на отнемането на социални придобивки на военните.

„Намирам за некоректно и непочтено изваждането на едно име, което даже не е присъствало в хода на разговорите като писмено предложение - името на моя съветник по военните въпроси. Това е един качествен офицер, който се е доказал в много случаи в хода на цялата реформа и намирам за некоректно портивопоставянето от страна на министъра спрямо това име”, каза президентът.

Споделяне

Още по темата

Още от България