Първанов прати в коша плановете за развитие на науката

Първанов прати в коша плановете за развитие на науката

Президентът Георги Първанов разкритикува предложения от образователния министър Даниел Вълчев проект на стратегия за развитие на научните изследвания и предложи българската научна общност да участва в разработването на модели за изход от икономическата и финансова криза. Това стана на форум за науката в БАН в сряда.

Първанов заяви, че иска да види ролята на българската научна общност по въпросите за световната криза и измеренията ѝ у нас, и ако, по думите му, това не направи Министерският съвет, той ще се обърне с молба към БАН да разработи модели за изход от кризата, при различни варианти на нейния развой.

Президентът посочи, че продължава да настоява БАН да бъде "впрегната" във формирането на национални политики. "Академията може и трябва да има водеща роля в изграждането на система за иновации, разработване и трансфер на нови технологии", каза той и допълни, че практическото решение на този въпрос е създаването на "съвместни иновативни научни центрове и бизнесинкубатори".

Същевременно той разкритикува проекта за Национална стратегия за развитие на научните изследвания, който чака да бъде одобрен от парламента. Стратегията срещна отпора на ръководството на БАН, защото отразява виждането на просветния министър Даниел Вълчев за приоритетно насърчаване на науката в университетите за сметка на академията.

Документът предвижда създаването на научно-изследователски комплекси, изградени около водещи висши училища, които да осъществяват научна и развойна дейност в приоритетни области и да отговарят на определени критерии.

При обсъждането на стратегията БАН излезе със становище, че в стратегията "по изкуствен начин науката е разделена на университетска и извън университетска, като първата е фаворизирана за сметка на втората - разделение и неравнопоставеност, които не съществуват никъде по света".

Стратегията разбуни духовете в научните среди и с идеите за въвеждане на срочни договори за някои длъжности.

В сряда Първанов заяви, че следи внимателно дебата в професионалните среди по стратегията и документът е изиграл стимулираща, дори положителна роля като основа за дискусия, но в този вид той не може да бъде приет.

"Трябва да продължи работата по развитието, усъвършенстването на документа и по постигането на консенсус или постижимото ниво на съгласие между академичната и научната общност, и потребителите на научния и образователния продукт по документа", каза президентът.

"Бях изненадан да чуя, че самият министър се е дистанцирал от този проект и се питам в крайна сметка кой стои зад него", каза още Георги Първанов. По думите му не може на финала на мандата на този парламент и правителство да се приема нещо толкова значимо, което ще реализират други.

Първанов коментира още, че не трябва да се допуска най-голямата жертва от кризата да бъде науката.

"Надявах се, че поне образованието и науката да останат извън предизборния дебат, но за съжаление това не се случи", заяви в отговор министърът на образованието Даниел Вълчев. "Дебати по развитието на науката и различни гледни точки ще има и трябва да има, ноосновният въпрос е ще можем ли да вървим в една посока", коментира той.

Споделяне

Още от България