Първанов предупреди премиера да не подкрепя прибързано САЩ

Часове преди срещата на премиера Сакскобургготски с американския президент Буш във Вашингтон, президентът Първанов предупреди от София да не се избързва с първосигнална реакция на новата резолюция за Ирак и че "слуховете за българската подкрепа вероятно са преувеличени.

Аз добре познавам премиера и вярвам, че той ще заеме сходна на моята позиция, заяви още Георги Първанов.

Снощи САЩ, Великобритания и Испания внесоха проекторезолюция, с която настояват Съветът за сигурност да декларира, че Ирак е пропуснал възможността да се разоръжи без война.

Не е изключено България да подкрепи новата проекторезолюция за Ирак, заяви днес говорителят на Външно министерство Любомир Тодоров и припомни, че България се придържа към констатацията за съществуващите нарушения от страна на режима в Багдад. Той обаче не изключи и възможността държавата да гласува "въздържал се".

Тодоров уточни, че експертният прочит на проекторезолюцията, както и на внесения от Франция, Германия и Русия меморандум за увеличаване на инспекциите все още не бил приключен. От думите му стана ясно, че българската позиция ще бъде изградена с оглед членството ни в ЕС и НАТО. Той добави, че очаква и единна позиция от страна на тези организации. На въпрос дали България ще вземе решението след подобна единна позиция на ЕС и НАТО, говорителят на Външно заяви: "Това е част от факторите, които влияят на процеса на вземане на решение у нас".

Герджиков: Не се налага промяна в позицията

Председателят на парламента Огнян Герджиков смята, че новата резолюция не налага България да промени позицията си, която беше изразена достатъчно категорично и има подкрепата на всички институции.

На 7 февруари по предложение на правителството парламентът отговори положително на американското искане за подкрепа при евентуален военен удар срещу Ирак, без нито един глас против, само депутатите от БСП се въздържаха. В мотивите на решението се потвърждава, че според България Ирак не изпълнява в достатъчна степен резолюция 1441 на Съвета за сигурност на ООН, но и че водещ приоритет за страната остава намирането на "все още възможното мирно решение".

На въпрос дали България трябва да вземе страна в противопоставяните позиции между САЩ и Западна Европа, днес Герджиков отговори, че е силно да се каже, че има противопоставяне. "Има известни нюанси във формулировките, но по пътя на диалога смятам, че те ще се изгладят и трябва да се действа единно за една световна коалиция срещу тероризма".

Президентът продължи натиска за смяна за позицията

Президентът Георги Първанов обаче днес продължи натиска за промяна в българската позиция. На съвместната пресконференция с президента на Финландия г-жа Тара Халонен Първанов заяви, че не би искал България да реагира първосигнално, с прибързана позиция по новата проекторезолюция на САЩ, Великобритания и Испания.

Българският държавен глава нарече "силно преувеличени слуховете", че България вече е обещала подкрепата си за внесената от САЩ втора резолюция. По думите му проектодокументът трябва да бъде анализиран внимателно, да се анализира предложението и на френската страна и да се преценят техните предимства и недостатъци.

Иска ми се вярвам, че българското решение ще бъде взето с консенсус от всички български институции, парламентарно представени партии и в активен диалог с нашите партньори, в това число и с тези от ЕС, подчерта президентът.

Той добави, че България има легитимни процедури по изработването на външнополитически решения и това с особена сила важи за позицията ни по новата проекторезолюция на Съвета за сигурност.

Първанов каза още, че за България е важно не само режимът на Саддам Хюсеин да се разоръжи, но е важно в тези усилия да се запази единството на НАТО, ЕС и Съвета за сигурност- факторите, които крепят международния ред и сигурност.

ЕС е добра организация, но тя е създадена от хора, каза Тара Халонен и беше категорична, че няма и няма да има нови и стари членове на Европа.

Фокусът на проблема не трябва да се измества - той не е нито в България, нито във Франция, нито в ЕС, а в Саддам Хюсеин - така президентката на Финландия коментира европротиворечията по кризата в Ирак. Проблемът е Саддам Хюсеин да се разоръжи напомни г-жа Халонен. Съветът за сигурност е форумът, където трябва да се реши този въпрос. Сега има разногласия по два проблема - дали времето е достатъчно, за да се извърши разоръжаването и дали има ефикасни средства и кои са те. Според нея срещата на ЕС в Брюксел е показала, че европейските столици са единни в желанието си да разоръжат Саддам Хюсеин.

Тара Халонен иска да види Съвета за сигурност да вземе решение, каквото и да е то, но да се изпълнява от Саддам. При положение, че Съветът за сигурност не успее да постигне единодушно решение, това ще има последици в най-широк план, посочи Халонен. Тя смята, че решенията на този орган трябва да се вземат консенсусно, а не да се налага едностранно.

Възможно е ново решение на парламента при нова резолюция за Ирак

За разлика от председателя на парламента, говорителят на МВнР Любомир Тодоров не отрече възможността да се наложи ново решение на Народното събрание, ако Съветът за сигурност на ООН приеме нова резолюция. Това обаче щяло да стане ясно след приключването на експертния анализ на документите. По думите на Тодоров на първи прочит в проекта се съдържали много елементи от Резолюция 1441. Той обаче бил по-силов и поставял акцента върху засилването на натиска върху Ирак да изпълни резолюция 1441. Бил внесен и по т.нар. процедура "в синьо", което означава, че подписалите го страни биха допуснали само минимални промени в текста, ако въобще бъдат направени такива. Внесеният от Франция, Германия и Русия меморандум пък акцентира върху продължаването на работата на инспекторите.

Говорителят на МВнР обясни, че България извършва постоянни консултации по иракската криза и не изключва в най-скоро време да консултираме внесения снощи проектотекст с Франция на ниво зам.- министри. Такива консултации вече проведе с Германия зам.-министърът на външните работи Петко Драганов.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?