Първанов: Премиерът надмина в изразните си средства самия Волен Сидеров

Първанов: Премиерът надмина в изразните си средства самия Волен Сидеров

ГЕРБ и особено премиерът надминаха в изразните си средства в много отношения самия Волен Сидеров. Това коментира президентът Георги Първанов пред Нова телевизия по повод репликите на премиера за "телешки пържолки" и за необходимостта да се поднасят извинения на МВР от близките на загинали.

 

"По-лошото е това, че, видите ли, това не е изтървана реплика, това е елемент от поведението на премиера. Това е неговата стратегия, той така смята и дълго време го постигаше, че печели една широка част от обществото, които искат нещата да бъдат изговаряни по начин, близък... Но едно е да ги кажеш простичко и ясно, отчетливо, нещо за което аз съм, друго е да ги кажеш грубо. Да не говорим, че тази граница, която и сега прескочи премиерът, за мен е недопустима. Аз смятам, че това е лоша тенденция, вредна тенденция и опасна за България, за българската политика изобщо. Не смея да си мисля докъде ще стигнем, ако всеки почне да говори така. Когато преди две-три години, така, дори с елемент на закачка казах, че ГЕРБ се атакизира, тогава ми се разсърдиха много", заяви Първанов.

 

Два дни преди да отстъпи поста държавният глава коментира, че Борисов умее да "подменя нещата по един великолепен начин".

 

"Той беше попитан защо не е отишъл в парламента. И неговата теза беше - ами Първанов ходи ли, що не питате Първанов? Да, ама, г-н премиерът трябва да прочете конституцията - президентът не подлежи на парламентарен контрол. Президентът е избран мажоритарно, неговото работно място е тук, в президентството. Той се отчита пряко пред народа", каза Първанов.

 

Той подкрепи протестите в "Мини Марица Изток" и каза, че това, което е обещано на работниците, трябва да бъде изплатено.

 

"Ако това, което се постига като договореност, не се изпълнява, тогава доверието в държавността, в идеята за държавност рухва. И тогава как може да очакваме, че тези хора -

работници, служители, зърнопроизводители - утре ще бъдат коректни към държавата, коректни платци, работници, след като ние не сме били коректни към тях, както държавата не е коректна към бизнеса. Когато държавата не се е изплатила към бизнеса, тогава защо да очакваме, че бизнесът от своя страна ще бъде акуратен, ще бъде точен и лоялен към държавните институции", посочи Първанов.

 

Той каза още, че очаква да продължи разтакаването около проекта за строителството на АЕЦ "Белене".

 

"А бих искал този проект най-сетне да започне ускорено да се реализира. Отново ще

подчертая, нека премиерът и Министерският съвет преценят кои са най-добрите финансови параметри, да привлекат допълнително партньори, каквито те намерят за необходимо, тоест да потърсят онези гаранции, които създават повече независимост, засилват българския интерес, ако те смятат, че това е необходимо. Но бавенето на темповете води до това, ще подчертая отново, реакторите да бъдат продадени, готовите реактори да бъдат продадени на друг, Турция, Румъния да реализират своите проекти. Балканският пазар, който е нашата перспектива, който е смисълът от изграждането на "Белене", да бъде разпродаден, да бъде зает вече, и по този начин "Белене" да се обезсмисли. Тогава ние наистина ще купуваме и ще внасяме ток отвън. Това, от това никой не печели", посочи Първанов.

 

Той коментира, че идеята за президентска република, която на други места е работеща, в България е рискова, защото не се знае в чии ръце може да попадне тази институция.

 

"Моята идея е президентът да има право директно да се обръща към народа с един или друг въпрос, с едно или друго искане и позиция. И ако тази позиция не получи народната подкрепа, избирателната подкрепа, то тогава може би морално е като жест, като ангажимент, той да се оттегли", каза Първанов.

Споделяне

Още от България