Първанов пусна закона за здравето с уговорки

Президентът Георги Първанов не наложи вето върху закона за здравето, но съпроводи указа си за неговото обнародване с множество уговорки. В края на миналата седмица синдикатите поискаха държавният глава да върне обратно в парламента закона, а съветникът на Първанов по социалните въпроси заяви, че президентът е приел положително идеята да сезира Икономическия и социален съвет по темата, за да събере повече мнения.

В понеделник от "Дондуков"2 обаче съобщиха, че държавният глава вече е подписал указа за обнародването на закона, защото той бил положителна стъпка за създаване на основи на държавната политика в здравеопазването, която да замести остарелите принципи на сега действащия Закон за народното здраве.

В съобщението обаче са изброени многобройните забележки на президента към новия текст, за който Първанов още отсега предрича предстоящ ремонт.

Според държавния глава, законът не урежда добре важни въпроси като особената грижа за здравето на лицата с физически увреждания, профилактиката на професионалните заболявания, на сърдечно-съдовите, хроничните и други социално значими болести; не създава достатъчно гаранции за правата на пациентите.

От усъвършенстване ще се нуждае и медицинската експертиза, диспансеризацията, информираното съгласие на лицата с психични разстройства, ограничаването на лицата с психични разстройства, неконвенционалните методи на лечение.

Първанов не бил доволен от твърде широко формулираните основания за лишаване от лекарска правоспособност, както и от обвързването на особената грижа за здравето на родилките с възрастта на децата, а не със състоянието на жената.

Пускайки закона, президентът повтаря и критиките на синдикатите срещу големия обем от подзаконови нормативни актове, предвидени за прилагането на закона.

От прессекретариата на "Дондуков"2 съобщиха също, че президентът ще обмисли възможността да поиска становище от Икономическия и социален съвет по въпросите на здравеопазването.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?