Първанов с навременна идея: Да поканим Путин за 3-ти март

"Няма да козируваме на Брюксел за всяко нещо"

Първанов с навременна идея: Да поканим Путин за 3-ти март

Президентът на България (2002 г. – 2012 г.) и доскорошен лидер на АБВ Георги Първанов излезе в петък с идеята новият държавен глава Румен Радев да покани Владимир Путин на посещение в България за националния празник 3-ти март.

"Предстои да отбележим юбилейна годишнина от руско-турската освободителна война. През 2003 г. Путин беше в България по повод на тогавашната годишнина. Това беше една много силна визита с последващ политически и икономически ефект. Диалогът би могъл да започне с такова събития в културен план, а след това ще се отпушат възможностите за общуване в икономиката", каза Първанов пред бТВ.

Той посъветва и следващите български премиери да намерят път към Москва: "Знаете ли от кога български премиер не е ходил в Москва? Това е недопустимо!".

Идеята на Първанов не идва "изневиделица“. В четвъртък руският посланик в София Анатолий Макаров припомни, че догодина ще станат 10 години откакто руският президент не е бил в България. Този факт посланикът окачестви като "антиюбилей“. Затова по думите му щяло да бъде добре, ако Путин бъде поканен на посещение.

"Няма да козируваме на Брюксел за всяко нещо“

Първанов похвали настоящия държавен глава Румен Радев за решението му да наложи вето на Закона за концесиите, но го разкритикува за намерението му да черпи опит от Румъния в борбата с корупцията.

"Аз подкрепям ветото и мотивите му, които бяха изразени лаконично. Вероятно професионалистите, експертите по-добре са разработили всеки пункт, но аз смятам, че наистина има съмнения за възможност за корупционни практики и за възможности за накърняване на националния интерес. Така че тази стъпка на президента Радев е категорично положителна", каза Първанов пред бТВ.

Той смята, че рискът от санкции от ЕК заради ветото на президента "малко се преувеличава".

"Първо защото това е един закон, приет на изхода на парламента, при доста съмнителни обстоятелства. И второ, ние няма да козируваме на Брюксел за всяко нещо. Не може на нас да ни се налагат, спускат всякакви решения и позиции и ние да ги приемаме безропотно", заяви Първанов и настоя българските политици да отстояват по категорично националните интереси на страната ни, така че тя да заеме своето достойно място в ЕС.

В коментар за случващото се в съседна Румъния Първанов предупреди, че явно моделът за подражание, за който се сочеше северната ни съседка, вероятно има и своите недостатъци.

"Бих казал, че това което става в Румъния показа, че те не са толкова светъл пример, за какъвто ги мислеха някои у нас, включително и президентът Радев, който искаше да отиде на посещение там, за да изучи техния опит. Може би този опит трябва да бъде изучен и в негативната му страна", каза Първанов.

Нова коалиция в ляво и центъра

Коментирайки бъдещото партньорство между АБВ и "Движение 21", Първанов каза, че се очертава нова коалиция в ляво и център, която би могла да бъде една сериозна алтернатива.

"С госпожа Дончева и "Движение 21" имаме общ генезис. Това всъщност, са част от процесите , които текат в лявото политическо пространство. Аз мисля, че консолидация трябва да има и това е възможното в този момент. Имаме доста общи приоритети, върху които екипите на двете политически сили работят вече няколко седмици“, посочи Първанов без да навлиза в подробности.

Той коментира и промяната в ръководството на АБВ, която беше направена в средата на януари. "Това е част от един процес, който не засяга само България. Вижте в Европа настъпва една голяма промяна, която засяга и лидерите, и политиките, идеите, ценностите. В този смисъл АБВ даде знак в България. Нашият слоган беше: "Промяната започва от нас". И ние не можем да искаме да променим България, ако не променяме себе си. Второ, ние политиците от предходното поколение оставаме в редиците. Ние ще помагаме. Ивайло Калфин и Румен Петков ще участват в листите вероятно. Така че това, което се случва, е един плавен и естествен преход", каза Първанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България