Първанов ще насрочи местните избори за 26 октомври

Най-вероятната дата за провеждането на местните избори ще е 26 октомври, съобщи президентът Георги Първанов.

Президентът съобщи, че още не е подписал указа за насрочване на изборите и това ще стане в средата на август в рамките на конституционния срок.

26 октомври е последната възможна дата, за да не се стигне до нелегитимност на сегашните местни органи на управление преди избирането на нови. Другите варианти за 9 и 12 октомври отпадат заради забавените промени в закона за местните избори.

В изявление пред Общото събрание на Националното сдружение на общините днес президентът Първанов заяви, че въпреки всички обещания, отново сме в познатата ситуация да се приемат важни за изборите закони в последния момент, предаде БНР. Това трябва да става поне половин година преди местния вот, смята държавният глава.

Държавният глава каза още, че българският модел между централна и местна власт продължава да е обърнат с главата надолу. В определен смисъл у нас официално стартира процесът на децентрализация. Създадена е добра регламентация на отношенията централна-местна власт. Необходими са обаче и корекции в пирамидата на териториалното управление на страната, смята президентът. Според него въпросът не е за децентрализация или централизация, а такова отношение между тях, което да осигурява действително самоуправление.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?