Първанов спретна интрига между премиера и външния министър

Конфликтът между президента и външния министър се задълбочи, след като Георги Първанов упрекна Соломон Паси, че му оказва натиск чрез публичното обявяване на списък за назначаване на посланици. Първанов опита да всее интрига между премиера и министъра, изтъквайки, че обсъжда посланическите назначения само със Симеон Сакскобургготски.

На пресконференция в неделя президентът и бивш лидер на БСП отказа да дава обяснение пред обществото за потвърдените в доклад на ЦРУ данни за финансирането на партията от режима на Саддам Хюсеин, като се усъмни в истинността на доклада на американското разузнаване, който бил "предизборен трик" на кандидат-президентската кампания в САЩ и чийто автори са чели "стари вестници.

Президентът намекна, че няма да одобри списъка с 15-те номинации

Първанов повтори, че има неоправдано забавяне на назначения на посланици, при това във водещи европейски столици, но президентската институция не бави този процес.

Наскоро външният министър Соломон Паси обяви, че МВнР бави изпращането на 15 "отлични кадрови дипломати" в чужбина, тъй като президентът не е дал становището си.

"Не бих се съгласил с подобно обявяване на списъците в публичното пространство да се оказва натиск върху президентската институция. Надявам се за тези близо три години, институциите, с които работя, да са разбрали, че аз не съм човек, който се поддава", заяви в неделя Първанов.

По този въпрос водя разговори само с министър- председателя, защото не смятам за редно премиерът да бъде прескачан от министъра или от някой шеф на дирекция. Предложенията на правителството се изразяват само от министър - председателя, изтъкна Първанов.

Той добави, че няма да работи по "пакетно - списъчен метод" и не би искал да има вълна от назначения само при промяна на властта. Припомни, че от първия ден на този пост апелира да бъде приет закон за дипломатическата служба с ясни механизми за номинации на посланиците.

"Нещо ми подсказва, че след като назначим 15-16 или 25 посланика, тогава настоящото външно министерство ще инициира приемането на такъв законопроект. Като последният законопроект може би в дейността на настоящия парламент. Не ми харесва тази работа", каза президентът.

Той потвърди, че е получил списъка с 15-те номинации и че този случай му напомня за периода при промяната в президентската институция, когато имаше масово назначаване на посланици.

Процесът ще върви, защото има неоправдано забавяне в много столици, при това във водещи европейски столици, но няма да върви по 15-16 души наведнъж, коментира държавният глава.

По думите му смущава тенденцията в направените предложения, която би могла да доведе до "оголване" на МВнР.

"Не чета стари вестници"

По повод на изнесените данни в доклада на специалната разследваща група в Ирак, че три български фирми са изнасяли оръжие и технологии в нарушение на санкциите на ООН, а БСП е сред получателите на петролни ваучери, президентът Първанов също като партията си БСП предпочете да се фокусира върху политиката на САЩ в Ирак и върху оръжейния износ, който, според него, е извършен при правителството на ОДС.

Преди два дни лидерът на партия Демократи за силна България Иван Костов остро атакува президента за връзките на партията му с режима на Саддам Хюсеин и по повод на доклада на ЦРУ настоя той да даде обяснение пред парламентарната комисия Петролгтейт. Костов поиска обяснение от президента и за награждаването на оръжейния търговец и издател на в. "Дума" Петър Манджуков с орден "Стара планина" - първа степен, като се има предвид, че насоченият към БСП петрол е минавал през фирмата на Манджуков Машиноекспорт.

"Не ми е ясно дали авторите на доклада са чели стари вестници или предишният списък публикуван в "Ал Мада" е бил само част от един сондаж. Реакциите са до болка познати и за това не мисля да се включвам в този хор на четене на стари вестници. Моята позиция отдавна съм я заявил," посочи държавният глава.

"Ирак не е най-силната страна на ЦРУ"

Иракският в. "Ал Мада" през януари публикува списък с лица, фирми и организации от над 40 държави, които са били подкупвани от режима на Саддам чрез петролни ваучери в замяна на приятелски услуги и натиск върху ООН за снемане на санкциите.

Проверката на екипа от американски и британски инспектори начело с Чарлс Дуелфър потвърди тази схема и посочения списък, на базата на проведените разпити на Саддам Хюсеин и други висши членове на режима, както и чрез разкрити официални документи. От доклада става ясно, че най- преференциално от са били третирани фирми и лица, свързани с ръководителите на Русия, Франция и Китай - трите държави с право на вето в Съвета за сигурност на ООН, които бяха против войната в Ирак.

Веднага след гръмването на скандала през януари президентът отрече БСП да е била финансирана от Саддам и назначи проверка на НРС и НСС, които обявиха, че също нямат такива данни.

В неделя Първанов определи доклада на ЦРУ като предизборен трик в битката между двамата кандидат-президенти на Америка. "Докладът е част от аргументи, разменени от двамата кандидати," заяви Първанов и направи аналог с президентските избори у нас, на които той изненадващо спечели благодарение на телевизионен диспут между Богомил Бонев и Петър Стоянов.

Явно Ирак не е най-силната страна на ЦРУ, макар и тя да е мощна организация, каза още президентът, визирайки неточната информация за оръжията за масово унищожение на Саддам преди войната. "Дневният ред на ЦРУ не може да е нашият дневен ред," добави той.

Българските специални служби, в диалог с партньорските служби, ще могат да уточнят до каква степен става дума за намерение на споменатите фирми и до каква степен - за реализирани проекти и сделки, обеща президентът, който разпореди проверката на НСС и НРС по данните на "Ал Мада".

По повод упреците на ОДС, че службите не са предоставили на депутатите информацията за нарушеното ембарго, макар и изискана от парламентарната комисия Петролгейт, Първанов защити службите и прехвърли вината на политиците, които според него просто не са поискали наличната информацията.

От своя страна той атакува бившия премиер Иван Костов за оръжейните доставки за Ирак. Според него, в доклада фигурират внушения, че тогавашното правителство на ОДС е било в течение с осъществяваните операции от българските фирми, нарушавали ембаргото и изнасяли за Ирак стоки с възможна двойна употреба, и е важно да се изяснят именно тези внушения.

В петък Костов отхвърли подобни обвинения, отправени от лидера на БСП Сергей Станишев и внесе актуален въпрос към вицепремиера и министър на икономиката Лидия Шулева. Министерството на икономиката още в четвъртък заяви, че не са издавани разрешения за оръжейни сделки с Ирак по време на санкциите.

Атаките и исканията за публични обяснения по скандала на бившия премиер Иван Костов Първанов нарече "закачки" в следствие на "тежка и дълбока опозиция". Президентът дори посъветва Иван Костов да вдигне по-високо нивото и като един бивш премиер да търси политическия дебат.

България не може сама да определя дата за изтегляне от Ирак

Българската страна категорично не може самостоятелно и без решение на коалиционните сили да посочи конкретна дата за изтегляне на българския батальон от Ирак, подобно на полския контингент, смята държавния глава. Това решение, според Първанов, трябва да се вземе от коалиционните сили, защото в противен случай би означавало оронване на престижа на многонационалната коалиция и насърчаване на терористите.

По повод отшумяващия скандал около преместването на българския батальон от Кербала в Дивания, президентът отново повтори, че някои информации трябва да бъдат научавани не чрез медиите. Комуникацията не трябва да се изразява чрез медиите, а изявленията на полските генерали да бъдат неофициално получавани.

Предислокацията на българския батальон в Дивания е резултат от обявяване намерението на коалиционните сили за подобни действия преди да бъде взето политическото решение у нас, каза още Първанов.

Дебат в парламента по доклада на ЕК

Основният извод на президентът Първанов по редовния доклад на Европейската комисия (ЕК) за напредъка на България, е че той като цяло е позитивен и показва, че се движим с добри темпове и може да спазим графика. Същевременно президентът препоръча докладът да бъде поставен на сериозен дебат в НС заради повторените "съществени констатации" за проблемите в борбата с престъпността, корупцията и съдебната реформа у нас.

Първанов изрази увереност, че през декември Европейският съвет ще вземе политическо решение, че преговорите за членство на България в ЕС са приключили.

Според президента, не трябва да се драматизира наличието на предпазна клауза, която може да отложи членството ни в ЕС с една година. "Предпазната клауза има дисциплиниращо значение и не вярвам да се стигне до нейното прилагане," изтъкна той.

Споделяне

Още от България