Сред рози и аплаузи

Първанов за пореден път лансира старите си тези

Първанов за пореден път лансира старите си тези

В БСП няма подем, "левицата трябва да има качествено нова коалиционна политика“, "управлението на ГЕРБ са пропилени четири години“, страната ни ще изостане "фатално от своите съседи“, ако не построим АЕЦ "Белене“, а протестът срещу конференцията, посветена на Людмила Живкова в Софийския университет, е неуместен. Такива тези изказа в сряда вечер в партийната централа на БСП президентът с изтекъл мандат и отказал се в последствие от надпревара за лидерската позиция на лявата формация Георги Първанов.

Сред рози, аплаузи и социалистически патос бившият държавен глава обяви, че на предстоящите избори за Народно събрание БСП "може да обърне мача с нова коалиционна формула“. Лансирайки старата си теза, която обяви още докато бе президент, Първанов с нищо не допълни вижданията си по темата.

"Нашата цел на тези избори трябва да е несимволична победа", изтъкна той. Според него, БСП трябва да е реално доминиращата политическа сила в НС и правителството.

Оказа се, че за Първанов е крайно недостатъчно е да се отстрани ГЕРБ от власт. От думите му, обаче, не стана ясно какво още трябва да се случи.  Според президента, управлението на ГЕРБ ще е равно на 4 загубени години в редица сфери.

За АЕЦ "Белене“

Очаквано, на първо място той изтъкна енергетиката. По думите му  без "Белене“ няма да има ядрена енергетика в България. "Ще изостанем фатално от нашите съседи“, посочи той. Енергийният пазар ще се преразпредели на Балканите и ако нямаме централа, няма да участване в него. Поведението на ГЕРБ по отношение на въпроса за референдума е крайно некомпетентно и обидно, допълни още Първанов, според когото формулировката, която ГЕРБ наложи на въпроса за допитване е неуместна. Той разкритикува ръководството на БСП, че в кампанията за референдума е трябвало да се включат "много повече партии и граждански организации“.

"Съжалявам, че този референдум не се проведе миналата година", подчерта Първанов. Неговата идея е била за избори 3 в 1 - президентски, местен вот и референдум. Не стана ясно, обаче кое му е попречило да настоява за допитване.

За изборите, комунистическото наследство  и Людмила Живкова

Първанов коментира и предизборната кампания за вота догодина, каквато бе и темата на срещата му със социалистите от "Клуб 65“.

От думите му стана ясно, че кампанията вече е в ход, защото управляващите "обикалят, та се късат". Според него акцент в предизборната битка ще бъде битката по миналото. "Още веднъж оценката по миналото ще се състои", заяви Първанов. "Борисов ляга и става с коментари за комунистическото наследство", допълни още той.

Използвайки повода, бившият президент не пропусна да направи и кратък преглед на протеста срещу състоялата се в Софийския университет научна конференция на тема Людмила Живкова.  Зад протестите Първанов прозря, че стои лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов.

"Къде беше Иван Костов преди '89-та година? Не мога да приема едно такова закъсняло десидентство", попита Първанов. Той обаче не уточни какво е неговото отношение към "комунистическото наследство“ и личността на Живкова.

Носталгията на бившия президент по социалистическите времена пролича от вметката, че Костов не е успял дори да приватизира оставеното от комунистическия строй.

В БСП няма подем

Първанов, който след изтичането на президентския му мандат се кандидатира за председател на БСП, а след това се отказа от битка със Станишев с мотива, че не трябва да се цепи партията, повтори тезите си от вътрешнопартийната предизборна кампания.

"Това, което не ни достига, е действеност“, заяви Първанов. Според него, ако БСП е организирала още няколко инициативи, подобни на подписката за АЕЦ "Белене", партията щяла да бъде с друг облик. "Но уви, това не е така. Все още ние не излъчваме сила. Няма го подемът", каза още той.

По думите му не трябва БСП да чака да изравни социологическия резултат с ГЕРБ. Вместо това партията трябва да цели преднина пред партията на Бойко Борисов.

Според Първанов, все още има недоверие към посланията, които социалистическата партия излъчва. За пример той посочи и СПИН-скандала във формацията, в който лобитата на Станишев и бившият президент си размениха остри думи и нападки през медиите.

Очевидно имайки предвид изявата на Антон Кутев, който сравни членството в БСП със СПИН – предава се по полов път или наследство, Георги Първанов поиска говорители на левицата да са "с авторитет“.

Според него, ключът към успеха на партията за вота през 2013 се състои в качествено различна коалиционна политика. Който реши въпроса за съюзника, той ще управлява България, допълни още той. 

Споделяне

Още от България