Първанова нарочена, че задкулисно лансира отново здравните застрахователи

Първанова нарочена, че задкулисно лансира отново здравните застрахователи

Експертният съвет за ускоряване реформата в здравеопазването към ресорното министерство отхвърли в понеделник предложените от Комисията за финансов надзор промени в Кодекса за застраховането. Според тях всички здравноосигурителни дружества трябва да се регистрират като застрахователи. Законопроектът за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането, който бе внесен преди две седмици от КФН в Министерството на финансите, не се възприема нито от дружествата за доброволно здравно осигуряване, нито от лекари, нито от синдикатите.

Участници в заседанието на експертния съвет заподозряха, че зад законопроекта стои депутатът от НДСВ Антония Първанова, която преди няколко месеца в тандем с колегата си Йордан Цонев (ДПС) вече веднъж предложи здравноосигурителните дружества да се регистрират като застрахователи като част от модела за демонополизация на здравната каса.

"Заради предстоящите избори сега Първанова се крие зад Комисията за финансов надзор и Ралица Агайн. Подобна законова инициатива само няколко месеца преди изборите може да се окачестви само като синдромът на кукувицата – да снесеш яйце в чуждо гнездо", коментира д-р Илко Семерджиев, изпълнителен директор на здравноосигурителния фонд "ДОМ-Здраве" и бивш здравен министър. Освен него и други участници в срещата видяха добилия известност като модела "Първанова" в основата на новата законодателна инициатива.

Проф. Стефан Гладилов от Факултета по обществено здраве към Медицинския университет заяви, че подобна промяна противоречи на приетата Национална здравна стратегия, която не предвижда смяна на здравното осигуряване със застраховане. Председателят на Асоциацията на дружествата за доброволно здравно осигуряване Мими Виткова, също бивш здравен министър, допълни, че с предлаганите промени се нарушават интересите както на българските граждани, така и на здравната система като цяло.

Пред Mediapool източници от здравното министерство коментираха, че в коалицията има негласна уговорка да не се приемат промени в здравноосигурителния модел до края на мандата. Именно поради това в министерството отлежава готов Законопроект за здравното осигуряване. От тази гледна точка не може да се очаква приемането на подобни промени в Кодекса за застраховането, още повече, че БСП веднъж вече се обяви против подобно преструктуриране на системата.

Участниците в експертния съвет излязоха с декларация, в която се посочва, че ефективната здравна система се нуждае от цялостна реформа, а не от частична промяна. В документа се казва още, че предложението на Ралица Агайн следва да бъде определено като "самоцелно и защитаващо корпоративни интереси" и толериращо чуждестранните компании за сметка интересите на българските здравноосигурителни дружества. Декларацията ще бъде изпратена до президента, премиера, председателя на Народното събрание, здравната комисия в НС и министрите на здравеопазването и финансите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?